StoryEditor

Banky: Naše peniaze sú aj v rukách technikov

30.01.2008, 23:00
História kolektívneho investovania na Slovensku je pomerne krátka, siaha do roku 1992. Zmenila sa nielen spoločnosť, ale aj ekonomika ako taká a postupne sa začali uplatňovať inštitúty a procesy typické pre západné ekonomiky.

Dôležitým medzníkom, ktorý zabezpečil dôveryhodnosť a posilnenie kolektívneho investovania, bolo prijatie zákona o kolektívnom investovaní, ktorý nadobudol platnosť 1. januára 2000. Tento zákon spresnil a sprísnil podmienky podnikania spoločností zaoberajúcich sa správou podielových fondov - správcovských spoločností a priblížil legislatívu európskemu štandardu. Na jeseň 2003 schválil parlament úplne nový zákon o kolektívnom investovaní, ktorý vstúpil do platnosti od 1. januára 2004 a plne harmonizuje slovenskú legislatívu s legislatívou Európskej únie.

Príležitosť pre každého
Nový trh kolektívneho investovania si žiadal aj nových ľudí. Odborníkov na túto oblasť však v tom období - celkom pochopiteľne - vysoké školy, ani s ekonomickým zameraním, nevychovávali. Aj preto medzi šéfmi správcovských spoločností na Slovensku nájdete nielen ekonómov, ale aj absolventa matematicko-fyzikálnej fakulty, strojníckej fakulty či Vysokej školy technickej.
Nielen ekonómov, ale aj mnohých technikov totiž zlákala predstava podieľať sa na budovaní niečoho nového, niečoho zaujímavého, veď išlo o peniaze a o to, ako s nimi výnosne nakladať. Zväčša sa prihlásili do konkurzov, ktoré v tom období vyhlasovali banky, a ak mali "hlavu otvorenú", ako dnes na to s odstupom času niektorí spomínajú, uspeli. Cesta do bánk a ich správcovských spoločností mohla viesť aj okľukou, cez prácu u obchodníka s cennými papiermi.
A potom sa učiteľom stal sám život, dennodenná prax a ďalšie skúsenosti sa získavali rôznymi odbornými stážami a študijnými pobytmi v zahraničí.
Dnes si zväčša personálnu stratégiu tvoria inak. Začínajú už so študentmi. A to nielen ekonómami, ale napríklad aj matematikmi. Pri investovaní sa totiž bez matematiky nezaobídu. Táto taktika má význam a je prospešná pre obidve strany. Študenti si zarobia, síce nie veľa, ale predsa, no oveľa dôležitejšia je pre nich prax. Zíde sa pri štúdiu, ale aj po jeho skončení. Pre niektorých takáto študentská prax vyústi do získania práce po absolvovaní štúdia. Správcovská spoločnosť môže byť tiež spokojná - študentov si totiž vychová, ako sa hovorí, na svoj obraz, takže neskôr má hotového človeka, ktorý presne vie, čo sa od neho očakáva. A rovnako to vie aj jeho zamestnávateľ.

Trh rastie
Celkový majetok vo fondoch a riadených portfóliách pod správou členov Slovenskej asociácie správcovských spoločností k 31. decembru 2007 dosiahol 176,102 miliardy korún. O 21,28 percenta, na 158,657 miliardy korún, sa oproti koncu roka 2006 zvýšil aj objem majetku otvorených podielových fondov distribuovaných na Slovensku.
Za týmito číslami je obnovená dynamika rastu čistých predajov v otvorených podielových fondoch počas celého roka 2007. Najvyššie čisté predaje smerovali do peňažných fondov (14,183 miliardy korún), do zaistených štruktúr iných fondov (9,962 miliardy korún) a do fondov fondov (3,01 miliardy korún).
Do novej kategórie špeciálnych fondov nehnuteľností v priebehu roku 2007 pribudlo 2,806 miliardy korún. Celkový objem čistých predajov za celý rok 2007 bol 25,402 miliardy korún.
Počet domácich otvorených podielových fondov sa zvýšil z 53 na konci roka 2006 na 87 v závere minulého roka. Počet zahraničných otvorených podielových fondov zaznamenal v rovnakom období rovnako rast, z 352 na 427.
Z hľadiska predajov je najväčšou správcovskou spoločnosťou na trhu Tatra Asset Management, ktorá patrí Tatra banke. Za ňou nasleduje VÚB Asset Management, potom Asset Management Slovenskej sporiteľne a prvú štvorku uzatvára ČSOB Asset Management.
Jedinou výlučne slovenskou spoločnosťou je Prvá penzijná. Ostatné, ktoré sa zapojili do projektu HN Zaostrené na banky, majú - rovnako ako ich materské banky - zahraničných vlastníkov. Niektoré banky nemajú vytvorenú vlastnú správcovskú spoločnosť, sprostredkúvajú predaj podielových fondov sesterských alebo materských spoločností.
OTP Banka správcovskú spoločnosť mala. OTP Asset Management pôsobil na trhu ako jej 100-percentná dcérska spoločnosť od apríla 2005 do apríla 2007. Banka ju minulý rok v apríli predala spoločnosti Pro Partners Holding, ktorá je jediným vlastníkom Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Dôvodom predaja bola zmena stratégie pôsobenia materskej spoločnosti OTP Bank na trhu podielových fondov na Slovensku. OTP Banka naďalej predáva fondy spravované Investičnou a Dôchodkovou správcovskou spoločnosťou vo svojej pobočkovej sieti.
Náplň činnosti správcovských spoločností je v zásade rovnaká, líšia sa niektorými detailmi.

Odlišnosti sú v detailoch
VÚB Asset Management sa snaží byť vo fondovom biznise iný napríklad snahou o vzdelávanie svojich investorov prostredníctvom projektu Škola investora. Štvrťročne zasiela klientom reporting, ktorý obsahuje opis vývoja trhov, odporúčané investičné stratégie, ako aj transparentný výpis. Skupina VUB v rámci svojej retailovej siete ponúka svojim klientom fondy spravované viacerými správcami - VÚB Asset management, Eurizon Capital a Generali Investments.
ČSOB Asset Management má na Slovensku jednu z najširších ponúk podielových fondov. Investor si môže vybrať z viac ako 100 fondov v rôznych menách a s rôznymi investičnými stratégiami. Ponúka aj ČSOB Profilové fondy, ktoré sú šité na mieru každého investora a odzrkadľujú jeho osobný investičný profil. Pravidelne mesačne upisuje stále nové zaistené fondy s atraktívnym tematickým zameraním, a tak ponúka každému klientovi možnosť investovať za zvýhodnených podmienok v upisovacom období. Pre klientov, ktorí by chceli dosiahnuť vyššie zhodnotenie pri nízkom riziku, sú určené zaistené fondy. Z doteraz upísaných ČSOB zaistených fondov má už tri splatené zaistené fondy v slovenských korunách.
Prvá penzijná ako prvá a v súčasnosti aj jediná spoločnosť spravuje uzavreté podielové fondy. Táto slovenská spoločnosť využíva vlastné know-how, pričom investičné služby poskytuje už 14. rok.
Flexibilitu a úroveň poskytovaného servisu - svoju pridanú hodnotu - brala do úvahy spoločnosť Istro Asset Management pri tvorbe a nastavovaní parametrov IAM Konta - Fondu peňažného trhu. Práve svojimi parametrami vyhovuje dnešným aktívnym investorom, ktorý ho využívajú aj ako alternatívu bankového účtu. Manipulácia s prostriedkami v tomto fonde je jednoduchá, dostupná a možná aj prostredníctvom telefónu
UniCredit Bank zabezpečuje asset management prostredníctvom svojej sesterskej spoločnosti Pioneer Investments. Je to celosvetová investičná skupina, ktorá na konci decembra 2007 spravovala aktíva v hodnote 213,5 miliardy eur, teda viac ako 7 biliónov korún. Okrem iných spravuje aj tretí najstarší otvorený podielový fond v USA - Pioneer Fund, založený v roku 1928. Spoločnosť zamestnáva 2 300 ľudí v 25 krajinách sveta. S ratingom M2 od agentúry Fitch Ratings sa investičná skupina radí medzi najlepších globálnych správcov aktív.
Podobne je na tom aj Dexia banka Slovensko. Tá distribuuje niektoré z podielových fondov spravovaných spoločnosťou Dexia Asset Management, ktorá patrí k popredným európskym správcom aktív.
Ani vo Volksbank Slovensko pozícia šéfa asset manažmentu neexistuje, pretože banka len sprostredkúva predaj fondov správcovskej spoločnosti Volksbank Invest so sídlom vo Viedni.
mBank ako pobočka zahraničnej banky na Slovensku nemá vytvorenú pozíciu šéfa asset managementu. Okrem generálneho riaditeľa sú vytvorené dve ďalšie pozície - so zodpovednosťou za riziko a za hypotekárne úvery. Podobne je to s pokrývaním postov v HSBC, tiež pobočke zahraničnej banky na Slovensku.

 
Pre zväčšenie klikntie na obrázok

 

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehra Dubnice v nadstavenom čase 02 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súsošie na správnom mieste 04 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 05 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Berlusconi iba ľutuje 06 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mohutná explózia na pumpe v Ankare 07 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taylor sa poddáva tlaku Američanov 08 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dve nové výrobné linky v USSK
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:10