StoryEditor

Taylor sa poddáva tlaku Američanov

07.07.2003, 00:00

Tím 10 až 15 amerických vojenských expertov mal včera odcestovať do Libérie, kde sa prezident Charles Taylor pripravoval pod tlakom Spojených štátov na odchod z tejto zruinovanej západoafrickej krajiny. Informovala včera britská tlačová agentúra Reuters.
Tím odborníkov môže byť predzvesťou príchodu amerických vojakov do Libérie, ktorú založili oslobodení americkí otroci pred vyše 150 rokmi a dnes je spustošená po 14 rokoch krvavej občianskej vojny. Západoafrické krajiny prisľúbili vyslať 3 000 vojakov, od USA sa ich očakáva okolo 5 000.
Pod Taylorovou kontrolou nie je ani tretina krajiny a medzinárodný súd ho chce stíhať za vojnové zločiny. Podľa vysokopostaveného predstaviteľa nigérijskej vlády už libérijský prezident prijal ponuku, ktorú mu dal prezident Olusegun Obasanjo, aby akceptoval azyl v jeho krajine. Dôkazmi toho, že Taylor sa pripravuje na rýchly odchod z krajiny bol aj fakt, že v sobotu udelil odmeny niektorým vojakom, ktorí ho počas celých tých rokoch podporovali. Tlak na libérijského prezidenta, aby odstúpil, sa stupňoval potom, čo povstalci dvakrát minulý mesiac zaútočili na metropolu Monrovia. Na predmestiach zahynulo až 700 ľudí. Taylora mnohí považujú za vojnového štváča a Nigéria nemá zákon, na základe ktorého by ho vydali do rúk spravodlivosti súdu v Sierra Leone. Taylor včera pricestoval do Nigérie, kde mal s prezidentom Obsanajom prediskutovať detaily dočasného azylu. Odmietol však opustiť svoju krajinu natrvalo, pokiaľ v nej nebudú mierové jednotky, ktoré by zabránili ďalšiemu chaosu.
Americký prezident George W. Bush vyhlásil, že Ch. Taylor musí odstúpiť a Spojené štáty nebudú "nie" považovať za odpoveď. Prezident Bush tento týždeň navštívi Afriku a libérijského vládcu vyzval, aby okamžite opustil Libériu. "V Libérii potrebuje byť stabilita a jednou z podmienok pokojnej a stabilnej Libérie je to, aby Charles Taylor odišiel z krajiny," dodal Bush. Podľa hovorcu Bieleho domu však Bush ešte o vyslaní amerických jednotiek do Libérie nerozhodol.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:46