StoryEditor

Súsošie na správnom mieste

07.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Matičiarom v Komárne sa napriek technickým i ďalším problémom podarilo dočasne umiestniť súsošie svätého Cyrila a Metoda na priestranstvo pred miestny Dom Matice slovenskej. Matičiari sa rozhodli premiestniť ho pred svoj dom, kde má byť dielo akademického sochára Ladislava Beráka slávnostne posvätené a odhalené v sobotu 12. júla pri príležitosti XIV. Cyrilometodských dní, 140. výročia založenia Matice slovenskej a 1 140. výročia príchodu vierozvestov na Veľkú Moravu.
Podľa názoru niektorých historikov bolo to práve miesto, na ktorom stojí teraz Komárno, kde solúnski bratia prekročili Dunaj a vstúpili na terajšie územie Slovenska. Samospráva tieto názory nekomentuje, no stavebné povolenie na umiestnenie súsošia na verejné priestranstvo doteraz matičiarom nevydala.
Primátor mesta listom matičiarov upozornil, že umiestnenie súsošia bez povolenia mestského zastupiteľstva je porušením zákona. Matičiari podali trestné oznámenie za obmedzovanie verejnej slobody na využívanie verejného priestranstva. Mestskí policajti totiž bránili svojimi autami prístupovú cestu k domu Matice.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:11