StoryEditor

Sulík s Matovičom sa spojili. Idú odvolávať Kaliňáka

30.05.2016, 14:43
Autor:
lmlmTASRTASR
Prvé zasadnutie opozičnej rady vyústilo do prvé zásadného rozhodnutia. SaS a OĽaNO-NOVA dajú návrh na odvolanie ministra vnútra.

Prvé zasadnutie Opozičnej rady, ktorú v piatok vytvorila Sulíkova SaS a Matovičova OĽaNO-NOVA má prvé zásadné vyhlásenie. Lídri strán na dnešnom brífingu oznámili, že žiadajú odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ide o kauzu Bašternák, kde mal podnikateľ podľa opozície krátiť daň vo výške dva milióny eur a mal byť krytý najvyššími predstaviteľmi Smeru.

"Kaliňák je priamo zodpovedný za to, že táto kauza bola vyšetrovaná tak ako bola. Vyšetrovatelia ju zamietli vzorovo, po smerácky. Kaliňák je priamo politicky zodpovedný," vyhlásil šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Návrh podajú piatok

Dodal, že návrh na jeho odvolanie podajú v piatok v parlamente. Podľa šéfa obyčajných sa o dvolanie ministra vnútra pokúsia aj napriek tomu, že jeho šanca koniec vo funkcii je minimálna.

"Ak by sme sa pozreli na to, že vládna moc podrží svojho ministra vo funkcii, tak šanca je malá. Ale ak by sme ako opozícia rezignovali na takéto pokusy, tak sa potom pýtam, načo by nás ľudia mali voliť," doplnil Matovič.

Podľa jeho slov sa dnes minister vnútra rozhovorom pre Hospodárske noviny stal priamo obhajcom Bašternáka.

"Kaliňák tvrdí, že pred štyrmi rokmi bola doba, kedy sa platilo 'keš' a obhajuje Bašternáka, že všetko bolo v súlade so zákonom. Myslíme si, že Kaliňák je za to priamo zodpovedný, lebo umožnil jeho krytie a nezabezpečil vyšetrenie kauzy," zdôraznil Matovič.

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur.

Dohoda s Druckerom

SaS a OĽaNO-NOVA sa dnes v rámci rokovania Opozičnej rady dohodli aj na prerozdelení kontrolných postov vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktoré majú pripadnúť opozícii.

"Tieto dve pozície boli ponúknuté mne ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). SaS teda obsadí miesto v Dozornej rade ÚDZS a OĽaNO-NOVA v Dozornej rade VšZP," uzavrel predseda SaS Richard Sulík s tým, že konkrétnych kandidátov predstavia neskôr.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 12:52