StoryEditor

Kaliňák prehovoril o kauze Bašternák: Viem kto to je, ale nikdy nebol môj sused

30.05.2016, 00:00
Minister vnútra Robert Kaliňák exkluzívne pre HNtelevíziu reagoval na obvinenia zo strany opozície v prípade kauzy Bašternák.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa v rozhovore pre HNtelevíziu vyjadril aj k jednej najväčších káuz súčasnosti, kauze Bašternák.

"Premiér urobil gesto"

Podľa neho začali opoziční poslanci prezentovať kauzy ohľadom DPH a spájať ich so Smerom.

"Kto to hovorí? Za bývalej vlády nekonali dva roky. Mohli to vyšetriť a chytiť podozrivých a prepojiť podľa nich s vysokopostavenými smerákmi a neurobili to. Pretože sú to vymyslené obvinenia," hovorí Kaliňák.

Opozícia vidí za kauzou DPH, pri ktorej mal podnikateľ Ladislav Bašternák nakúpiť 7 bytov za 12 miliónov a nezaplatiť daň dva milióny, aj premiéra Roberta Fica, ktorý si prenajíma u neho byt v luxusnom komplexe Bonaparte.

"On si neprenajíma nejakého človeka, ale konkrétny byt. Premiér urobil gesto. On má nárok na byt zo svojej funkcie, ale nechcel zaťažovať štátny rozpočet, tak si byt prenajal ako súkromná osoba," dodal minister vnútra.

Ľudia majú očakávania, že niekto bude zatvorený

Podľa Kaliňáka vláda reagovala na kauzu Bašternák okamžite.

"Orgány konali štandardne presne tak ako mali. Kauza vznikala v čase, keď vznikala nová vláda a nemali sme čas sa brániť, ale sú to vymyslená obvinenia," tvrdí Kaliňák.

Minister priznáva, že vie, kto je Ladislav Bašternák.

"Dlhé roky nie som s ním v žiadnom kontakte, ale viem, kto to je. Ale nikdy nebol môj sused."

Kaliňák v rozhovore hovorí, že ľudia majú veľké očakávania, že niekto bude zatvorený.

"Ale keď si vymyslím kauzu, ku ktorej nie sú dôkazy a príde to na políciu a pred súd, tak je jasné, že sa to nevie preukázať."

Veľká kritika opozície

Na túto kauzu už dlhodobo reagujú opoziční poslanci.

Je to rozsiahla machinácia a podvod. Venujeme sa tejto kauze preto, aby nezapadla ako veľa ďalších smeráckych káuz a neskončila pod kobercom," vyhlásil na tlačovej konferencii expert SaS na financie a poslanec parlamentu Jozef Rajtár o kauze Bašternák.

Rajtár doplnil, že tento prípad má širšie súvislosti a nejde len o podvody s DPH.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzval premiéra Roberta Fica, aby okamžite ukončil svoj prenájom v byte, ktorý patrí práve Bašternákovi.

"Ak to neurobí, dosvedčí zákulisné informácie, že je to jeho byt, ktorý dostal za krytie týchto podvodov. Neexistuje demokratická krajina na svete, kde by premiér alebo vysoký politik dobrovoľne obýval byt človeka, ktorý ho postavil z peňazí ukradnutých ostatným obyvateľom krajiny," dodal Matovič.

01 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-31 08:13:17 - Feat.: - Title: V Turecku sa hlasuje v miestnych voľbách, kľúčový je súboj o vedenie Istanbulu 05 - Modified: 2024-03-27 12:31:00 - Feat.: - Title: Je to politická fraška. Opozícia kritizuje vládu za výjazdové rokovania v maďarských obciach
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
15. apríl 2024 08:04