StoryEditor

"Podpálime ti podnik, kolaborantka." Francúzku ničí kritika, neotvorila utekajúcim ľuďom v Nice

18.07.2016, 14:27
Hnev, znechutenie a príval nadávok od svojich susedov i anonymov na sociálnych sieťach musí už od štvrtka znášať majiteľka reštaurácie vo francúzskom Nice.

Keď z Anglickej promenády utekali tisíce ľudí, aby sa zachránili pred útočníkom za volantom, ona ich odmietla pustiť dnu. "Nariadila mi to polícia," bráni sa nešťastná žena s tým, že len chránila svojich hostí.

"Chcela by som vás upozorniť, že namiesto toho, aby mňa aj moje kamarátky zachránila, nám reštaurácia zavrela dvere doslova pred nosom. Je to neprijateľné a hanebné!" Napísala krátko po útoku na promenáde nemenovaná Francúzka rozčúlene na Facebook.

Ulicami v tú chvíľu pred rútiacim sa nákladiakom utekali tisíce ľudí. Mnohí ani nevedeli, prečo utekajú, len sa pridali k davu a snažili sa niekam schovať. Kamkoľvek.

O ktorý podnik ide, dievča podľa denníka Le Figaro neuviedlo. Istá Nina Hoyezová už však bola konkrétnejšia. "Nejaký muž zablokoval vstup, práve keď sme sa tam s tromi kamarátkami chceli ukryť. Odtlačili nás a kričal na nás. Je to reštaurácia Le Grand Balcon. Počítam s vami, že jej urobíte reklamu," rozohnila sa a udala aj presnú adresu.

Hoyezová príspevok nakoniec zmazala, škoda už však bola vykonaná. Príbeh o ľudsky nepochopiteľnom konaní z pohľadu Francúzov, ktorí práve zažili teroristický útok, rozpútal búrku. Zdieľalo ho cez 75-tisíc ľudí a čoskoro reštauráciu poznali aj tí, ktorí Twitter ani Facebook nemajú.

V komentároch sa hemžili slová ako zradca, bojkot či bastard a kľúčovým slovom, pod ktorým sa zloba od počiatku šírila, je hashtag #LeGrandBalcon.

Majiteľke momentálne najviac nenávidenej reštaurácie v Nice Karine Marro okamžite tiež začali chodiť stovky agresívnych mailov, telefón s anonymnými vyhrážkami neprestáva zvoniť. "Podpálime ti reštauráciu, kolaborantka," hovoria. Niektorí si to s ňou prichádzajú vybaviť aj ručne.

"Som v koncoch," plače nešťastná hostinská. Podľa svojich slov pritom nikomu neublížila, len urobila to, čo od nej chcela polícia - chránila svojich hostí. Ako hovorí, v osudný večer bola reštaurácia preplnená a väčšina zákazníkov sa navyše práve presunula z vonkajšej záhradky dovnútra, keď vypukla panika a prúdy ľudí sa začali prelievať ulicou.

"Púšťali sme maximálne množstvo ľudí až do chvíle, keď nad sebou jeden muž asi kvôli prežitej traume stratil kontrolu a fyzicky ohrozoval hostí. Intervencie GIGN (špeciálna jednotka žandárov, pozn. red.) zabránila ďalším útokom a polícia nás potom oficiálne požiadala, aby sme neotvárali dvere," vysvetlila Marro svojim spoluobčanom aj vo facebookovej skupine Hanba reštaurácii Le Grand Balcon, ktorá bola neskôr zrušená.

Vydesený Angličan chcel údajne utiecť po strechách domov. "Musela som zaistiť bezpečie svojich klientov aj svoje. Urobila som to isté čo všetci reštauratéri v Nice a som napádaná zo všetkých strán. Každé dve sekundy niekto volá, každých desať sekúnd príde mail. Sme tu už štyri generácie a svoje povolanie robím s vášňou. Jediné, čo chcem, je pracovať," opisuje Marro a hovorí, že svoje mesto miluje nadovšetko a teraz tak prežíva "dvojitú bolesť".

Hoci jej práve na sociálnych sieťach veľa ľudí vyjadruje podporu a bráni ju pred ostatnými, majiteľka reštaurácie sa aj tak rozhodla podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ohováranie.

01 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 10:54