StoryEditor

Bitka o Líbyu: Obama chce nasadiť NATO (video)

Sledujeme online | NATO zatiaľ bude presadzovať zbrojné embargo v Líbyi.

22:45 Americký prezident Barack Obama, dnes uviedol, že nemá "absolútne žiadne pochybnosti", že USA budú mať behom niekoľkých dní možnosť previesť kontrolu líbyjskej vojenskej operácie na medzinárodnú koalíciu.

21:20 Líbyjská štátna televízia uviedla, že obyvatelia Tripolisu budú reagovať na nálety, pri ktorých koalícia bombarduje Líbyu. "Toto nie je cesta akou sa vedie dialóg medzi národmi," uviedla v reportáži televízia.

20:45 Rumunsko posiela flotilu do Stredomoria k účasti pri zbrojnom embargu na Líbyu, podľa agentúry AFP to uviedol rumunský prezident Traian Basescu.

20:40 Španielsku spoluúčasť na medzinárodnej vojenskej operácii v Líbyi schválil dnes obrovskou väčšinou hlasov parlament v Madride.

20:05 Severoatlantická aliancia by mala zohrávať kľúčovú rolu pri kontrole bezletovej zóny nad Líbyou. Uviedol to dnes Biely dom po tom, ako túto otázku konzultoval americký prezident Barack Obama so svojimi kolegami z Británie a Francúzska.

20:25 Krajiny, ktoré presadzujú bezletovú zónu pokračujú v diskusii, kto by mal prevziať velenie. USA plánuje velenie odovzdať, ale NATO zatiaľ neuviedlo, či je ochotné velenie prevziať. Prezident Barack Obama podľa svojich slov verí, že NATO by malo byť súčasťou veliteľskej štruktúry. Povedal to v Bielom dome. Informovala o tom stanica BBC.

19:49 Líbyjský vodca Muammar Kaddafi a jeho krajina je síce odrezaná zvyškom sveta od finančných tokov, ale jeho situácia nemusí byť vôbec bezvýchodisková. Zlaté rezervy dávajú líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu šancu financovať si menšiu armádu žoldnierov po niekoľko mesiacov

19:35 Ruský minister obrany Anatolij Serďukov po rokovaní so svojím americkým náprotivkom Robertom Gatesom odsúdil smrť civilistov v Líbyi. Západnú operáciu v pondelok ostro kritizoval aj premiér Vladimir Putin. Gates ruského predstaviteľa ubezpečil, že západná koalícia vyvíja všemožné úsilie, aby sa civilných obetí vyvarovala. Zároveň vyhlásil, že v najbližších dňoch intenzita náletov zoslabne.

19:17 Ian Pannell, reportér BBC, píše o zlej koordinácii rebelov v Benghází: "rebelom chýba akékoľvek spoločné velenie, nemajú žiadne vybavenie pre komunikáciu a disponujú len ľahkými zbraňami ... Majú odlišné stratégie: predstavy niektorých hovoria o nutnosti zatlačiť (Kaddáfího jednotky) na západ, a to až k Tripolisu; iní chcú dobyť Adžedabíju a upevniť svoju moc na východe, v nádeji, že Líbyjčania v iných mestách potlačia vládne jednotky a oslobodia sa sami. "

19:07 Francúzsko navrhlo členom medzinárodnej koalície, ktorí sa podieľajú na bombardovaní síl líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, politickú platformu pre riadenie vojenskej operácie, a to na úrovni ministrov zahraničných vecí. Oznámil to v utorok francúzsky minister zahraničia Alain Juppé. Šéfovia diplomacií zúčastnených štátov sa vraj čoskoro stretnú, aby o tom rokovali.

18:28 Channel 4 tweetuje: otec jedného z šiestich civilistov, ktorí boli postrelený z americkej helikoptéry počas záchrany amerických pilotov zrútenej stíhačky, hovorí, že jeho synovi bude pravdepodobne amputovaná noha. Šesť civilistov bolo zastrelených a zranených počas záchrany posádky stíhačky F-15 neďaleko Benghází.

18:10 Katarské jednotky budú pripravené pripojiť sa k spojeneckej operácii do víkendu, povedal Adm Samuel Locklear, pod ktorého velenie spadá uvalenie bezletovej zóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

17:54 Spojencom sa napriek doterajším úspechom v Líbyi stále nedarí úplne chrániť civilistov. Na dnešnej tlačovej konferencii amerického ministerstva obrany to povedal admirál Samuel Locklear, ktorý velí námorným silám USA v Európe a Afrike. Zlá situácia je najmä v meste Misura, kde vládne jednotky Muammara Kaddáfího držia v šachu povstalcov. Z mesta prichádzajú informácie o obetiach a zranených.

17:42 Iračanka, ktoré ušla pred vojnou v Iraku a ktorá žila v Tripolise desať rokov, a teraz žije v Bagdade, hovorila v rádiu BBC Five Live. Na otázku, či je situácia podobná tej v Iraku, povedala: "Situácia sa teraz vyvíja tak, že si myslím, že to bude rovnaká ako v Iraku, pretože začiatok bol podobný a tým pádom nastane aj rovnaký scenár."

17:25 Bombardovanie cieľov v Líbyi medzinárodnou koalíciou je podľa susedného Alžírska so zreteľom na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN neprimerané a musia ihneď prestať. Uviedol to dnes v Alžíre alžírsky minister zahraničia Murad Medelsí pri stretnutí so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom, ktorého krajina tiež bombardovanie odsúdila.

17:02 Boje medzi odporcami Muammara Kaddáfího a líbyjským režimom sa vyostrujú. OSN na Líbyu uvalila sankcie a vyhlásila nad krajinu bezletovú zónu. Povstalcom priletelia na pomoc vojenské sily zo Západu, ktoré zo vzduchu bombardujú Kaddáfího jednotky. Raketa úplne zničila administratívnu budovu, v ktorej údajne sídlilo velenie armády blízko Kaddáfího rezidencie v Tripolise.

17:01 NATO sa v utorok zhodlo na tom, že bude presadzovať zbrojné embargo nad Líbyou. Uplatňovanie embarga by malo v praxi znamenať nasadenie aliančných lodí rozmiestnených v Stredozemnom mori okolo líbyjských vôd. Ich úlohou by potom bolo kontrolovať, či sa do Líbye niekto neskúša pašovať zbrane, pretože voči tejto krajine platí zbrojné embargo. Použité by k tomu mohli byť aj vojenské prostriedky. Podobne by navyše aliančné lietadlá kontrolovali prístup do líbyjského vzdušného priestoru.

16:55 Podľa agentúry Reuters bolo pri bombardovaní mesta Zintan bolo zabitých najmenej desať ľudí.

16:31 Letectvo spojeneckých síl útočilo na lietadlo Kaddáfího síl, ktoré letelo smerom na povstaleckú baštu Benghází.

16:18 Španielsko veľkou väčšinou odsúhlasilo účasť krajiny na bezletovej zóne nad Líbyou. Na žiadosť premiéra Jose Luisa Zapatera parlament spoluúčasť formálne schválil 336 hlasmi, 3 poslanci boli proti a jeden sa zdržal hlasovania. Španielske lietadlá už strážia líbyjský vzdušný priestor. Madrid vyslal aj fregatu a ponorku, ktoré už sú súčasťou spojeneckých síl.

15:11 Organizácia poskytujúca zdravotnú starostlivosť, medzi nimi aj Lekári bez hraníc a ďalší lekári čakajú na hraniciach s Tuniskom, informoval BBC. Ivan Gayton z MSF hovorí, že počul od novinárov o tisícoch zranených, ktorým nebola vôbec poskytnutá pomoc lekárov. "Lekárom bez hraníc nebolo vôbec umožnené postarať sa o zranených", povedal.

14:40  Reportér Al Jazeery James Bays prináša reportáž priamo z prvej línie:
https://www.youtube.com/embed/yKoI6D_kRvc

14:28  Medvedev a Putin porušili svoje doterajšie dokonalé súznenie, keď sa proti sebe postavili v hodnotení západného "križiackeho ťaženia" v Líbyi. Ale aká je realita, pýta sa v utorok ruská tlač. Rivalita úzko súvisí s prezidentskými voľbami v roku 2012.

"Vo vládnucom tandeme to praská," napísal internetový denník Gazeta.ru s tým, že prezident a premiér ukázali, ako hlboko sa rozchádzajú ohľadom intervencie v Líbyi a rezolúcie OSN, ktorá ju umožnila. "Putin prešiel voči Medvedevovi do opozície," hlása titulok liberálneho listu Vedomosti.

Putin, ktorý zdôraznil, že vyjadruje len svoj "osobný názor", tvrdo kritizoval rezolúciu OSN o zásahu v Líbyi, ktorú prirovnal k výzve ku križiackym výpravám v stredoveku. Zároveň odsúdil vojenskú intervenciu. Medvedev zásah neodsúdil.

14:26  Americké bojové lietadlo typu F-15E Strike Eagle stroskotalo neďaleko Benghází pravdepodobne kvôli technickej poruche.

"Ráno sme dostali tip, tak sme odišli na miesto asi hodinu od mesta, kde ležali čierne obhorené trosky stíhačky F15 E Strike Eagle. Prišla tam aj malá skupinka lovcov suvenírov a opozičných rebelov, aby sa na ten vrak pozreli. Ležal tam ... v podstate na lúke. Kúsok ďalej sa váľala tiež ešte jedna riadená strela, kúsky nejakých listín a súčiastky ... mrazivé, "popisoval nález novinár Rob Crilly z Daily Telegraph.

13:50 "Jeden z Kaddáfího mužov, ktorý bol zajatý v Zitáne, priznal, že dostávajú od vlády 600 líbyjských dinárov za každé telo, ktoré privezú späť do Tripolisu," tweetuje AhababLibya.

Už cez víkend sa v médiách objavili správy od povstalcov, že si líbyjský vodca necháva privážať telá obetí, ktorá následne rozmiestňuje na miestach ozbrojených stretov, aby to vyzeralo, ako telá mŕtvych civilistov, ktorí zahynuli po náletoch spojencov.

13:40 Kaddáfího muži v Misrátě zastrelili päť ľudí, z toho štyri deti. Ako uviedol hovorca mesta, ktoré je stále v rukách rebelov, ostreľovači a tanky dnes na hlavnej triede začali "naslepo" strieľať okolo seba.

13:32 Severoatlantická aliancia sa na základe rezolúcie Rady bezpečnosti OSN zapojí do akcií  proti režimu Muammara Kaddáfího. Zatiaľ pôjde iba o presadzovanie zborjného embarga voči Líbyi. Operácia začne do 24 hodín. Dohodla sa na tom Severoatlantická rada - najvyšší rozhodovací orgán NATO.

13:17 Vysoký komisariát OSN pre utečencov napísal na twitteri, že jeho pracovníci počuli na líbyjsko-tuniskej hranici streľbu.

12:46 Americké veliteľstvo v Afrike (AFRICOM) vydalo vyhlásenie o stratenej stíhačke. Tá mala spadnúť kvôli poruche, obaja piloti sa pred pádom katapultovali a sú v bezpečí. Príčina zrútenia lietadla sa sa vyšetruje.

11:50 Rob Crilly z britského denníka Daily Telegraph tweetuje: Práve som našiel havarované americké lietadlo uprostred pustatiny. Myslím, že za to môže mechanická porucha. Išlo vraj o vojnovú stíhačku F-15E Strike Eagle a posádka bola pravdepodobne zachránená povstalcami, dopĺňa denník.


11:00 Podľa britského premiéra Davida Camerona je väčšina protilietadlových základní plukovníka Kaddáfího vyradená z prevádzky. Práve protilietadlové štíty dôvodom, prečo spojenecké jednotky k  vojenskej operácii na území Líbye pristúpili. 

10:40 Video zachytáva včerajšiu situáciu v meste Misuráta, kde sa nachádza významná rafinéria. Vláda Kaddáfího tvrdí, že mesto oslobodila spod kontroly rebelov pred troma dňami, tí však vyhlasujú, že mesto stále kontrolujú.

https://www.youtube.com/embed/Wop3C4zrPXI

09:30 Udalosti v Líbyi a na Blízkom východe podporujú rast ceny zlata. Žltý kov môže dosiahnuť v blízkej budúcnosti novú rekordnú úroveň.

09:20 Čína dnes opätovne vyzvala na ukončenie bojov v Líbyi. Zároveň vyjadrila "hlboké znepokojenie" po správach o civilných obetiach a varovala pred "humanitárnou katastrofou".

09:10 Ceny ropy podporujú vojenské operácie v Líbyi a neistota týkajúca sa dôsledkov vojny na produkciu čierneho zlata v krajine.

08:02 Brazílska vláda v noci nadnes vyzvala na prímerie v Líbyi, kde od soboty prebiehajú vzdušné útoky USA a ich spojencov.

07:30 Britský premiér David Cameron získal v pondelok neskoro večer obrovskú podporu parlamentu pre svoje rozhodnutie poskytnúť britské sily pre vojenskú operáciu v Líbyi.

07:36 Podľa prieskumu verejnej mienky, vojenský zásah v Líbyi podporuje len tretina Britov.

06:35 Medzinárodné koaličné sily zasiahli radarové zariadenia na dvoch základniach protivzdušnej obrany vo východnej Líbyi, ktoré patria silám Muammara Kaddáfího.

06:13 Bezpečnostná rada OSN dnes odmietla líbyjskú žiadosť o mimoriadne zasadnutie zamerané na zastavenie "vojenskej agresie" Francúzska a Spojených štátov amerických.

 

 

 

 

 

 

 


Bitka o Líbyu: Kaddáfí stratil pevnosť

 

 

 

 

 

 

Rebeli v niektorých častiach Líbye prechádzajú do protiofenzívy a napríklad v okolí mesta Benghází už prenasledujú Kaddáfiho jednotky. Snímka: Reuters

Spojeneckým jednotkám sa včera podaril najväčší vojenský úspech od začiatku vojenskej operácie Počiatok úsvitu, ktorá sa v Líbyi začala v sobotu. Raketový útok zničil veliteľstvo armády plukovníka Muammara Kaddáfího v Tripolise. Zároveň sa podarilo obmedziť protivzdušnú obranu a vytvoriť bezletovú zónu od hlavného mesta až po baštu povstalcov Benghází.

Aj keď líbyjské vládne sily popierajú, že by išlo o diktátorove veliteľstvo, vojenskí predstavitelia Západu neskrývali radosť. "Je to centrum vedenia a riadenia,“ potvrdil včera médiám jeden z veliteľov spojencov.

Povstalci pritom tlačia na spojencov, aby pokračovali v bombardovaní. "Potrebujeme ďalšie nálety. Chceme, aby spojenci bombardovali ich letiská a tanky,“ povedal agentúre AFP jeden z rebelov, ktorí boli pripravení na mesto opäť zaútočiť.

Najnovšie však celú situáciu medzi spojencami komplikujú rozdielne vyhlásenia ich vojenských predstaviteľov. Kým britské ministerstvo zahraničných vecí ešte včera doobeda tvrdilo, že Kaddáfí môže byť legitímnym cieľom útokov, ostatní spojenci takýto výklad rezolúcie OSN prijatej vo štvrtok odmietajú.

"Toto rozhodnutie by malo ostať na Líbyjcoch. Koalícia zasahuje jeho ciele a riadiace ciele a je možné, že Kaddáfí sa tam bude nachádzať a bude zasiahnutý ako "vedľajšia obeť“. Nie je to však legálne opodstatnené,“ potvrdil pre HN riaditeľ Transatlantickej akadémie Stephen Szabo.

01 - Modified: 2004-03-18 05:30:55 - Feat.: 0 - Title: Whirlpoolu ponúkneme štyri lokality 02 - Modified: 2004-03-18 05:31:40 - Feat.: 0 - Title: Fond zatiaľ zinkasoval len dve platby 03 - Modified: 2004-03-18 05:32:15 - Feat.: 0 - Title: V ŠFRB k zásadným zmenám nedochádza 04 - Modified: 2004-03-18 05:32:53 - Feat.: 0 - Title: Sociálne dosahy poslancov nezaujímali 05 - Modified: 2004-03-18 05:33:35 - Feat.: 0 - Title: Schválili zoznam chránených území 06 - Modified: 2004-03-18 05:36:53 - Feat.: 0 - Title: Siskári v médiách pod kontrolu premiéra 07 - Modified: 2004-03-18 05:37:58 - Feat.: 0 - Title: Slovintegra predala Maďarom ďalšie akcie 08 - Modified: 2004-03-18 05:40:24 - Feat.: 0 - Title: Aznarova vláda zrejme od začiatku vedela, že nejde o ETA 09 - Modified: 2004-03-18 06:44:06 - Feat.: 0 - Title: Kia Motors prichádza do Európy cez Slovensko
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 17:28