StoryEditor

Duchovný otec pripútaný na vozík

22.03.2004, 23:00

Šejk Ahmad Jásin, ktorého včera pri leteckom útoku zabila izraelská armáda, bol zakladateľom a duchovným otcom radikálnej organizácie Hamas. Hnutie je po Arafatovom Fatahu druhou najsilnejšou skupinou na území Palestínskej samosprávy. Vzniklo počas prvej intifády koncom osemdesiatych rokov a Izrael ho dokonca spočiatku nepriamo podporoval ako protisilu Organizácie na oslobodenie Palestíny, ktorá mala sekulárne a komunistické zameranie. Medzi Palestínčanmi je Hamas populárny, financuje početné sociálne služby a školy v pásme Gazy a ohrozuje postavenie oficiálnej samosprávy. Mučenícka smrť Jásina preto bude úderom najmä proti palestínskej vláde.
Peniaze dostáva Hamas predovšetkým z Iránu a od súkromných sponzorov z arabských štátov. Najvyšším cieľom organizácie je oslobodenie "Veľkej Palestíny" v svätej vojne -- džiháde. Figuruje na zozname teroristických skupín Spojených štátov aj Európskej únie.
Napriek tomu, že Jásin mal problémy s dýchaním, so zrakom, sluchom a po športovom úraze bol pripútaný na invalidný vozík, dokázal burcovať davy. V osemdesiatych rokoch ho Izrael zatkol za držanie zbrane a uväznil ho na pätnásť rokov, o jedenásť mesiacov ho však prepustili pri výmene väzňov. V roku 1991 stál opätovne pred súdom, tentoraz znel trest: doživotie. Po ôsmich rokoch ho však prepustili na slobodu vzhľadom na jeho zlý zdravotný stav. Okamžite po svojom prepustení sa opäť prihlásil k metóde samovražedných útokov proti Izraelu, s ktorými začal v roku 1994.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:14