StoryEditor

V Európe vzrastá antisemitizmus

03.04.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Paríž, Marseille, Berlín (TASR)
Synagógu v marseillskej štvrti Caillols v noci na pondelok celkom zničil úmyselne založený požiar. Tento ďalší prejav protižidovskej nenávisti sa stal po tom, ako počas veľkonočného víkendu neznámi útočníci podnikli podobné akty proti synagógam v Lyone a Štrasburgu, informoval včera denník Le Figaro.
Okrem toho útočníci strieľali na kóšer židovské mäsiarstvo v meste Toulouse a ďalší napadli mladý židovský pár v meste Villeurbanne. V nedeľu v meste Nice hádzali kamene na dve kultové miesta židovskej náboženskej obce. Nárast protižidovských akcií na pozadí bojov na Blízkom východe viedol predstaviteľov židovskej obce vo Francúzsku v pondelok k tomu, aby požiadali vládu krajiny o rozhodnú reakciu.
Prezident Jacques Chirac, ktorý bol v pondelok na predvolebnej ceste v prístavnom meste Le Havre, prišiel do miestnej synagógy. Po stretnutí s predstaviteľmi židovskej obce Chirac, kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, odsúdil protižidovské prejavy. Označil ich za "nepredstaviteľné, neospravedlniteľné a nekvalifikované" a dodal, že ich páchatelia "musia byť stíhaní a akty sa musia odsúdiť". "Tieto činy sú nedôstojné Francúzska, sú nedôstojné Francúzov," podčiarkol prezidentský kandidát Chirac.
Ďalší kandidát na úrad prezidenta, podľa očakávania Chiracov najväčší súper, premiér Lionel Jospin, taktiež odsúdil protižidovské akty. Oznámil, že "vyše 1 100 ďalších mužov bude vyčlenených a rozmiestnených na ochranu synagóg v Lyone a ďalších desiatich mestách krajiny," citoval Le Figaro.
Synagógu v Marseille oheň úplne zničil.
Neznámi páchatelia napadli a zbili dvoch ortodoxných židov z USA v Berlíne. Židov napadlo v nedeľu sedem až osem mužov pravdepodobne arabského pôvodu. Berlínska židovská obec vyjadrila nad incidentom rozhorčenie. V súvislosti s víkendovými útokmi na synagógy a ďalšie židovské objekty vo Francúzsku a v Belgicku nemecké úrady ešte viac sprísnili niektoré bezpečnostné opatrenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:12