StoryEditor

Sibnefť vyplatí posledné dividendy

19.05.2003, 00:00

Ruská ropná spoločnosť Sibnefť schválila koncom minulého týždňa dividendy za rok 2002 v rekordnej výške, ktoré však budú poslednými. Koncom tohto roka sa totiž zrealizuje prevzatie Sibneftu konkurenčnou ropnou spoločnosťou Yukos.
Ako uviedol ruský denník The Moscow Times, akcionári schválili návrh dozornej rady rozdeliť dividendy v celkovej výške 1,09 mld. USD, čo predstavuje rekordnú výšku v korporatívnej histórii Ruskej federácie, ako aj takmer celý zisk Sibneftu za rok 2002, ktorý dosiahol 1,10 mld. USD. Prevzatie spoločnosti Yukosom koncom tohto roka vytvorí najväčšiu ropnú firmu v Rusku a zároveň 4. najväčšieho súkromného producenta ropy z pohľadu hodnoty majetku aj hotovostnej transakcie. Tá podľa analytikov dosiahne hodnotu okolo 12 mld. USD. Analytici zároveň očakávajú, že Yukos pravdepodobne rozdelí akcionárom približne 6,4 mld. USD ešte pred prevzatím Sibneftu, odmení investorov a diverzifikuje svoje portfólio. Yukos je podľa nich ochotný radšej sa deliť o svoje obrovské príjmy aj s niekým iným, než sedieť na hotovosti s nízkym výnosom.
"Je to obrovská zmena a výhodná situácia pre všetky zúčastnené strany," uviedol analytik Paul Collison z Brunswick UBS. Kľúčoví akcionári firmy Sibnefť kontrolujú 92-percentný podiel vo firme, pričom na čele je Roman Abramovič, gubernátor odľahlej východoruskej oblasti Čukotka. Schválený objem dividend znamená, že za jednu akciu Sibneftu dostanú akcionári 7,22 rubľa (0,233 USD). Na čele hlavných akcionárov Yukosu stojí zasa Michail Chodorkovskij, pričom akcionári kontrolujú 70 % spoločnosti. Podľa maklérskej spoločnosti UFG z plánovanej sumy vo výške 6,4 mld. USD, ktorú chce Yukos uvoľniť pre akcionárov, použije firma okolo 3,3 mld. USD priamo na dividendy a zvyšných 3,1 mld. USD na odkupovanie akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:55