StoryEditor

Miliardy, ktoré "pohli" Komerčnou bankou

11.02.2003, 23:00

Tak trochu v tieni ostatných udalostí, ktoré sú teraz v popredí pozornosti českej verejnosti, akoby zostala krátka správa uverejnená pred krátkym časom vo viacerých denníkoch. Baraka Alona, rakúskeho obchodníka izraelského pôvodu, zadržala v januári t. r. maďarská polícia. Ide o muža, ktorého meno je v Českej republike spojené s jedným z najväčších finančných škandálov 90. rokov. Popredná pražská banka vtedy prišla o osem miliárd korún.
Alonova oslnivá podnikateľská kariéra sa začala v roku 1996. Jeho obchodné operácie s obilím a oceľou financovala formou akreditívu Komerčná banka. Dôvera, akej sa tešil u vtedajšieho vedenia tohto finančného ústavu, bola pritom priam neobmedzená. Na jej základe dostala Alonova firma BCL Trading od KB najprv 100 miliónov, potom 150 miliónov a nakoniec ešte 200 miliónov dolárov. O tri roky neskôr sa ukázalo, že obchody boli fingované a doklady sfalšované. Škodu, ktorá tak vznikla, vyčíslili na viac ako osem miliárd Kč. Ak k tomu prirátame, že B. Alon podobným "originálnym" spôsobom aktívne pôsobil aj v ďalších stredoeurópskych krajinách -- len názov banky bol vždy iný -- pochopíme, prečo sa o tohto muža už dlhší čas zaujímal aj Interpol. V Maďarsku zohrala úlohu dôverčivého financovateľa podozrivých transakcií Postabanka, v Rakúsku zase banka Trygon. Skôr ako všetko vyšlo najavo, však Alon stihol ešte iný zo svojich husárskych kúskov -- jeho firma Korax dostala od ČR i oficiálnu vládnu zákazku na vymáhanie dlhu v Rusku. Tento fakt jasne dokresľuje jeho kontakty s pražskými politickými a podnikateľskými špičkami.
Akokoľvek to však znie paradoxne, za stratu spomínaných ôsmich miliárd Kč zatiaľ v Prahe prakticky nikto nepykal. Polícia síce obvinila celé vedenie Komerčnej banky i niekoľko zamestnancov konkrétnej pobočky, pravda, pred súd sa ani jeden nedostal. Niekoľko mesiacov vo väzbe strávila iba Jiřina Kaplanová, riaditeľka odboru financovania obchodu KB. Vyšetrovanie sa teda stále vlečie a výpoveď zatknutého podvodníka môže mať zásadný význam pre ďalší postup českej polície.
Alonovi priťažil verdikt londýnskeho súdu, ktorý v roku 2002 rozhodol, že aktivita Alonovej firmy BCL nesie známky podvodu. V Londýne totiž tento rakúsky podnikateľ udržiaval kontakty so spriaznenou firmou Stone a Rolls, ktorá sa na obchodoch BCL zúčastňovala ako fiktívny dodávateľ obilia. Súd pririekol Komerčnej banke odškodné vo výške sto miliónov dolárov. Za ďalšiu časť podvodov Komerčná banka vydareného partnera žaluje vo Viedni.
Ani prípadný úspech pri pojednávaní v Rakúsku však vinu z konkrétnych manažérov najväčšieho českého finančného ústavu nezmaže. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s prípadnými novými skutočnosťami v tomto prípade vyrovnajú českí vyšetrovatelia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:44