StoryEditor

Miloševič v Srbsku vstáva z mŕtvych

26.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ešte pred 17 mesiacmi sa státisíce Srbov zhromaždili na námestiach a aj napriek riziku krviprelievania žiadali zosadenie Slobodana Miloševiča z najvyššieho postu v krajine. Dnes však tie isté státisíce sedia doma pred televíznymi obrazovkami a sledujú súdny proces pred haagskym tribunálom, v ktorom ich "Slobo" hrá hlavnú úlohu. A hrá ju zrejme dobre, pretože z nenávideného siláckeho a autoritatívneho politika sa -- aj keď vďaka vlastnému autoportrétu obete -- stal v ich očiach osamelý bojovník proti západnému diktátu.
Miloševič, obvinený na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu z vojnových zločinov spáchaných v Kosove, Bosne a Chorvátsku, premenil súdnu sieň na televízne štúdio, z ktorého vedie svoje agresívne výpady proti Západu, NATO i albánskym svedkom hovoriacim o srbskej perzekúcii.
Mnohí Srbi sú presvedčení, že Miloševičova obhajoba, ktorú vedie on sám bez pomoci právnych zástupcov, je zatiaľ úspešná a účinná. Na stupnici od jeden do päť v minulotýždňovom prieskume verejnej mienky udelili Srbi svojmu bývalému diktátorovi priemernú známku 3,64, teda veľmi dobrý. Až 40 percent opýtaných mu dalo najvyššiu známku. Podľa juhoslovanskej právničky Biljany Kovačevičovej-Vučovej, aktivistky za ľudské práva a dlhoročnej odporkyne Miloševiča, urobila haagska prokuratúra chybu, keď dovolila, aby sa proces použil na politické ciele. Tým podľa nej sama prispela k akémusi opätovnému vzkrieseniu Miloševiča v Srbsku. "Urobili veľkú chybu, že mu dovolili samému sa obhajovať. Posilňuje to dojem, že stojí sám proti celému svetu," domnieva sa Kovačevičová-Vučová, ktorá je momentálne predsedníčkou JUCOM -- organizácie juhoslovanských právnikov dozerajúcich na dodržiavanie ľudských práv. "Ľudia stále nechápu, že je zodpovedný za konkrétne zločiny, nie za politiku," zdôrazňuje právnička. Kovačevičová-Vučová má ťažké srdce aj na srbskú vládu Zorana Djindjiča i celé vedenie krajiny na čele s prezidentom Vojislavom Koštunicom, ktorých obviňuje z ticha a nedostatočnej rétoriky o zločinoch a tragickej minulosti ich krajiny: "Zatiaľ len jeden politik verejne odsúdil zločiny, ako bolo obliehanie Sarajeva či masakra pri Srebrenici. A, paradoxne a na hanbu celého národa, to bol práve Miloševič."
Hoci Miloševičov pokus vykresliť svoj súdny proces ako osamelú krížovú výpravu proti obrovskej nepriateľskej mašinérii je zatiaľ prijímaný so značnými sympatiami a súhlasom, Kovačevičová-Vučová je presvedčená, že Miloševičova bublina čoskoro spľasne. "Zatiaľ bol ten proces ako film s náhlymi, nečakanými a vzrušujúcimi zvratmi, v ktorých Miloševič bodoval. Keď sa však začne technická stránka, ktorú vo filmoch nevidno -- a pre bežného diváka je nudná a nezáživná, ľudia film prestanú sledovať a prestanú o ňom aj hovoriť. Eufória pominie tak rýchlo, ako vznikla," predpovedá Kovačevičová-Vučová.
Marijan Ljuboševič, nezamestnaný ekonóm žijúci v Belehrade, sa vďaka procesu s Miloševičom zmieta v pocitoch niekdajších sympatií a neskoršej nenávisti voči tomuto politikovi. "Niekedy sa až nenávidím za to, že som vôbec mohol byť na jeho strane," hovorí Ljuboševič, ktorý bol Miloševičovým oponentom počas celých 13 rokov jeho moci v Juhoslávii. Avšak doterajší priebeh procesu v Haagu mu zatiaľ nepomohol prikloniť sa ani na jednu stranu. "Zatiaľ nie som až tak veľmi presvedčený o jeho vine," priznal sa Ljuboševič.
Predajný maklér Nenad Vučkovič si myslí, že televízny prenos Miloševičovho procesu poskytuje divákom odľahčenú zábavu, ktorá sa azda skončí happy endom. "Je to ako futbal alebo mexická telenovela. Môžem si pozrieť jednu epizódu a dve ďalšie pokojne preskočiť bez toho, že by som sa oňho skutočne bál," hovorí Vučkovič. Čo sa však týka Miloševičovej budúcnosti, jeho osobný verdikt je jasný: Miloševič už nikdy nebude slobodný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 04:36