StoryEditor

Západoslováci začali s odčleňovaním

02.07.2003, 00:00

S odčleňovaním činností distribučných elektroenergetických spoločností, ktoré nepredstavujú hlavný predmet podnikania, čiže nákup, predaj a dodávku elektriny, začala na Slovensku ako prvá Západoslovenská energetika (ZSE). K včerajšiemu dňu ohlásila vytvorenie troch samostatných dcérskych spoločností.
Najväčšou z nich je firma Enermont, vznikla odčlenením doterajšej divízie výstavby sietí, ktorá mala na starosti stavbu a rekonštrukciu vedení a transformačných staníc. Divízia informačných technológií v ZSE prechádza pod spoločnosť is: energy Slovakia a z Opravovne transformátorov a ciachovne elektromerov v Hlohovci vznikla spoločnosť OTC.
Ako informoval hovorca ZSE Ján Orlovský, v dôsledku odčleňovania sa zníži počet pracovníkov materskej spoločnosti približne o 750 ľudí. Najviac zamestnancov, okolo 500, prejde v rámci reštrukturalizácie do Enermontu. Od 1. júla 2003 má ZSE už len okolo 1 490 kmeňových zamestnancov, pričom koncom minulého roka evidovala ešte 2 542 osôb.
ZSE zároveň včera prešla na procesný model riadenia. Využíva tak progresívne poznatky a skúsenosti z riadenia spoločností v rámci koncernu E.ON, ktorý sa stal od septembra 2002 strategickým investorom vo firme.
V Stredoslovenskej energetike sa už dlhšie uvažuje o vyčlenení stavebnomontážnej činnosti a ciachovne, ale príslušné právne kroky sa dosiaľ neurobili. Pre Východoslovenskú energetiku podľa jej hovorkyne Anny Pančurovej nie je v súčasnosti vyčleňovanie aktuálna otázka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:56