StoryEditor

Bern už Swissu nepomôže

05.08.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nádej na prežitie švajčiarskej leteckej spoločnosti Swiss výrazne klesla po vyhlásení spolkového ministra hospodárstva Josepha Deissa, že vláda už nemá v úmysle vynakladať z verejných zdrojov ďalšie prostriedky na záchranu firmy. J. Deiss povedal, že vo Švajčiarsku majú existenčné problémy aj mnohé ďalšie firmy a spolková vláda im nepomáha; musia si poradiť samy. Podľa švajčiarskeho denníka Sonntags-Zeitung sa teraz už diskutuje len o tom, akým spôsobom by sa mohlo uskutočniť prevzatie Swissu nemeckou leteckou spoločnosťou Lufthansa.
Swiss zaznamenal v 1. polroku tohto roka stratu v hospodárení 357 mil. eur, pritom v 1. štvrťroku bola jeho strata 160 mil. eur. Spoločnosť naliehavo potrebuje na zabezpečenie svojej reštrukturalizácie 325 mil. eur. Počet jej cieľových letísk by sa mal znížiť o 25 a počet pracovníkov z 9 000 na približne 3 000. J. Deiss uviedol, že krajina z mnohých dôvodov potrebuje mať priame a časté letecké spojenie so svetom, či ho však bude zabezpečovať národný letecký prepravca alebo niektorá medzinárodná spoločnosť, to musí rozhodnúť trh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:42