Leto prišlo a s ním voňavé večery, ktoré lákajú posedieť si na terasách kaviarní a barov. Nielen dovolenkujúci si prídu vypiť s kolegami, kamarátmi, partnermi. Nuž, niekedy to zvyknú ľudia prehnať. S pivkom -- čo krajšie orosí pohár ako táto zlatá horkastá tekutina, s vínom, miešanými nápojmi s farebnými dáždnikmi. To, že po takýchto výjazdoch neradno šoférovať, vari netreba pripomínať. Dámy možno bude zaujímať, že pod malými dáždnikmi z papiera sa skrývajú kalórie, ktoré si možno odpustiť -- budú sa nemilosrdne usádzať na našich bokoch a stehnách. Podobne je to i s pivom. Z tohto hľadiska je najvhodnejšie piť víno, najlepšie biele. Obsahuje málo kalórii a organizmus je schopný ho rýchlejšie spracovať.
Je pochopiteľné, že na takýchto posedeniach sa zúčastňujeme všetci. Zaslúžime si to po stresujúcom dni v práci, za počítačom, s mobilom na uchu. Je dobré zmeniť prostredie. Nechať sa obslúžiť, rozmaznávať, vypnúť. Ale pozor, všetko s mierou. Pretože po príjemnom večere môže nasledovať nepríjemné ráno. Bolesti hlavy a nauzea nie sú práve najlepšími spojencami na obchodnom rokovaní. Čo robiť, keď už sme sa ocitli v takejto situácii:
-- piť veľa tekutín, najlepšie minerálok, alkohol totiž odvodnil naše telo a vyplavil dôležité minerály
-- ak sa bolesť hlavy nedá vydržať, pomôžu tabletky s obsahom paracetamolu -- napr. paralen, nie je dobré dávať si acylpyrín, je ťažký na žalúdok
-- osvedčený je i recept našich starých mám -- posolený chlieb -- má to svoju logiku -- žalúdok nebude prázdny a soľ dodá telu potrebné minerály
-- najčastejšou chybou je popíjanie kávy, prípadne nápojov obsahujúcich kofeín, ktorý má silný odvodňujúci účinok
Vyhnúť sa takýmto nepríjemným ránom býva často jednoduché, stačí striedmosť. A mimochodom, nealkoholické pivo vás osvieži rovnako ako s alkoholom a ak vás lákajú farebné papierové dáždniky, objednajte si niektorý z nealko-kokteilov -- vrele ich odporúčam.
ŽUŽU kokteil
1 dcl jahodového džúsu
1 dcl toniku
2 cl citrónovej šťavy
Pohár naplníme drveným ľadom do 2/3, dolejeme džúsom, tonikom. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Ozdobíme rezom jahody.
Andalusan
4 cl paradajkovej šťavy
3 cl pomarančového džúsu
3 cl grapefruitového džúsu
1 strek tabasca
zelerová soľ
V šejkri premiešame s ľadom uvedené prísady. Cez sitko prelejeme do tumbleru a ozdobíme plátkom paradajky.
Hajaja
10 cl multivitamínového džúsu
2 cl mätového sirupu
10 cl sódy
Do tumbleru s ľadom nalejeme predpísané suroviny. Nápoj ozdobíme plátkom pomaranča.
Voňavé večery, príjemných barmanov a barmanky vám želá
Zuzana Demjánová