StoryEditor

Poľsko sa opäť obracia na Statoil

22.02.2004, 23:00
Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG, ktorá zabezpečuje dovoz zemného plynu z Ruskej federácie, podpísala s nórskym štátnym podnikom Statoil rámcovú dohodu o dovoze zemného plynu z Nórska. Stalo sa tak len dva mesiace po zrušení omnoho väčšieho poľsko-nórskeho projektu.

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG, ktorá zabezpečuje dovoz zemného plynu z Ruskej federácie, podpísala s nórskym štátnym podnikom Statoil rámcovú dohodu o dovoze zemného plynu z Nórska. Stalo sa tak len dva mesiace po zrušení omnoho väčšieho poľsko-nórskeho projektu. Čo je však oveľa dôležitejšie, poľská firma pristúpila na tento krok vo chvíli, keď jej kľúčový dodávateľ plynu, ruský Gazprom, dočasne zastavil dodávky cez Bielorusko.
Dohoda s Nórskom predpokladá dodávky 1 až 2 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne. Na hornú hranicu by sa mali dostať v roku 2006, uviedol na tlačovej konferencii vo Varšave šéf spoločnosti PGNiG Marek Kossowski.
Ešte v decembri minulého roka Statoil na žiadosť Varšavy zrušil plán rozsiahleho exportu zemného plynu do Poľska cez nový plynovod. Nóri sľúbili, že budú rokovať o menších dodávkach cez existujúce potrubia. Zrušená dohoda, pôvodne uzatvorená v roku 2001, predpokladala, že z Nórska bude na územie Poľska prúdiť novým plynovodom približne 5 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne. Plán však Varšava zrušila po tom, čo poľskí plynári zistili, že výrazne nadhodnotili budúci dopyt po zemnom plyne a že väčšinu zvýšeného dopytu môžu nahradiť dovozmi z Ruskej federácie.
Nevyhnutnosť zmierniť závislosť od suroviny, ktorú Poľsku dodáva Gazprom, však opäť potvrdili konflikty medzi týmto ruským plynárenským monopolom a tranzitným Bieloruskom okolo cenových podmienok novej dohody o tranzite plynu do západnej Európy.
Po tom, čo Minsk nebol ochotný pristúpiť na zvýšené ceny ruského zemného plynu a Gazprom, navyše, nadobudol dojem, že Bielorusi odoberajú surovinu z tranzitnej siete, ktorou prúdi ďalej do strednej a západnej Európy, v stredu večer zastavil všetky dodávky plynu cez plynovod Jamal spájajúci Bielorusko s Poľskom a Nemeckom. Po štvrtkovej predbežnej dohode, na ktorú Bielorusko s obrovskou neochotou nakoniec pristúpilo, ruský gigant kohútiky opäť otvoril, no zatiaľ len dočasne.
Krok spoločnosti ostro kritizoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Zastavenie dodávok označil za "teroristický čin najvyššieho stupňa" a celú zodpovednosť za kauzu posunul na ruského prezidenta Vladimira Putina. Podráždil tak pre zmenu ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré, ako uviedli The Moscow Times, mu odkázalo, aby radšej vyberal slová. Napriek ostrej výmene názorov medzi Minskom a Moskvou sa však Gazprom a bieloruský Beltransgaz dohodli na podpísaní novej dohody do niekoľkých dní.
Zastavenie dodávok plynu, aj keď nakoniec len krátkodobé, kritizoval aj poľský premiér Leszek Miller, ktorého vláda zrušila pred časom projekt nového plynovodu z Nórska s tým, že objemovo ruský plyn stačí a je okrem toho aj lacnejší. "Je to incident, ktorý bude mať vážne následky, pretože podkope dôveru v dodávky z Ruska nielen v Poľsku, ale aj v celej západnej Európe. Toho sa teraz chytil Statoil. Ako povedal pri podpise vo Varšave jeho viceprezident Peter Mellbye, nepozná síce okolnosti problémov okolo Gazpromu a Bieloruska, no pre Statoil je spoľahlivosť a pravidelnosť dodávok veľmi dôležitá. Podľa Moscow Times to však pre Poľsko až také horúce nebolo, za jeden deň dostalo len o 5 mil. m3 plynu cez Bielorusko menej, no aj pri tomto minimálnom poklese si ho kompenzovalo zvýšeným dovozom cez Ukrajinu. Omnoho väčšie opatrenia ako Poliaci museli robiť obyvatelia ruskej enklávy Kaliningrad, ktorí tiež dovážajú plyn cez Jamal. Rusov príliš nezaťažil ani podpis dohody medzi Poľskom a Nórskom, ktorú, ako denník uviedol, Varšava plánovala už dávnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:46