StoryEditor

Kraj sa pripravuje na čerpanie fondov

28.04.2004, 00:00
Prešovský kraj patrí svojím ekonomickým a sociálnym potenciálom k najzaostalejším regiónom. Prioritou Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je znižovať existujúce rozdiely v ekonomickom a sociálnom rozvoji pri súčasnom zvýšení konkurencieschopnosti regiónu.

Prešovský kraj patrí svojím ekonomickým a sociálnym potenciálom k najzaostalejším regiónom. Prioritou Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je znižovať existujúce rozdiely v ekonomickom a sociálnom rozvoji pri súčasnom zvýšení konkurencieschopnosti regiónu. Jedným z nástrojov realizácie tohto cieľa je dôsledné využívanie predvstupovej i povstupovej pomoci Európskej únie. Z toho dôvodu regionálne zastupiteľstvo schválilo v minulom roku vznik Rozvojovej agentúry PSK ako príspevkovej organizácie v pôsobnosti vyššieho územného celku (VÚC). Od októbra, keď začala svoju činnosť, spracovala a podala celkovo 15 projektov. Tie sú v súčasnosti v procese schvaľovania. Ich výsledky budú známe už v tomto mesiaci. Projekty sa týkali obnoviteľných zdrojov energie, rekonštrukcie a zabezpečenia energetickej efektívnosti zariadení v pôsobnosti VÚC, ale aj posilňovania zamestnateľnosti zvyšovaním kvalifikácie a flexibility na trhu práce, podpory cestovného ruchu, ako aj skvalitňovania vzdelávacieho procesu na viacerých stredných školách v pôsobnosti PSK. Doteraz získal VÚC v rámci grantov okolo 70 000 eur. Navyše sa podieľal na spoločných projektoch, ktoré vypracovali, financovali a realizovali či realizujú Holandské a Nórske kráľovstvo. Projekty sa týkali vzdelávania aktérov regionálneho rozvoja, respektíve starostov, primátorov a zamestnancov regionálnej samosprávy. V procese schvaľovania sú ďalšie projekty zamerané na cestovný ruch, aj v spolupráci s Holandským kráľovstvom. V rámci finančných memoránd 2001 boli schválené tri projekty, ktoré sa v súčasnosti realizujú v celkovej výške 6,5 mil. eur a v rámci memoránd 2000 ďalšie 2 mil. eur na projekt Sninské rybníky.
V tomto roku sa Úrad PSK prostredníctvom svojej rozvojovej agentúry chce zamerať najmä na oblasť životného prostredia -- problému sanácie skládok a environmentálnych záťaží, ďalej na budovanie Integrovaného regionálneho informačného systému, na prípravu subjektov v oblasti stavebnej dokumentácie a energetických auditov pre čerpanie prostriedkov z EÚ, ako aj na vybudovanie vedecko-technologického parku v oblasti diaľnice medzi Prešovom a Košicami. Samotný odbor regionálneho rozvoja a cestovného ruchu PSK pripravuje na tento rok 14 projektov v úhrnnej hodnote viac ako 62 mil. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 01:56