StoryEditor

Bieloruský šok na úkor hokejistov Švédska

21.02.2002, 23:00

Po americkom tíme Miracle on Ice, ktorý v roku 1980 triumfoval v Lake Placid a víťazstve Veľkej Británie nad Kanadou v roku 1936 (Garmisch-Partenkirchen), videli hokejový priaznivci v Salt Lake City tretí najneočakávanejší moment v olympijskej histórii. Veľkého favorita na najcennejší kov -- Švédsko, vyradil vo štvrťfinále jeden z outsiderov hlavného turnaja Bielorusko. Do semifinále ešte postúpili Rusi, Kanaďania a domáci Američania.
Kým bieloruskí hokejisti prežívali po senzačnom štvrťfinálovom víťazstve 4:3 nad Švédmi opojenie, nešťastné hviezdy troch koruniek vydávali zo seba len prerývané vety o devastácii svojej vlasti a nešťastnom puku. Švédi odohrali v skupine tri vynikajúce zápasy, boli doterajším suverénom turnaja a v podstate hrali dobre aj vo štvrťfinále. Problémom bolo, že dostali tri góly, teda iba o jeden menej ako v dovtedajších troch dokopy. "Je to na porazenie. Takto nikto nechce prehrať. Ten puk ma trafil niekde okolo krku a nejako sa predral do bránky," povedal dovtedy žiariaci brankár turnaja Tommy Salo, ktorý svojím nešťastným zákrokom v 58. min. doslova pochoval postupové nádeje troch koruniek. Kapitán Mats Sundin padol po zápase na kolená a do očí sa mu tlačili slzy. Bol pravým lídrom svojho tímu, v každom zápase mal podiel na góloch, a preto musel trpko konštatovať: "Skončil sa náš olympijský sen. Je ťažké sa vyrovnať s prehrou s tímom, ktorý za nami kvalitatívne zaostáva, Bielorusov musia Švédi vždy zdolať." Radosť bieloruských hokejistov po zdolaní tímu so zrejme najväčším hráčskym potenciálom v Salt Lake City nemala konca-kraja. "Toto bol bez diskusie môj najväčší zápas kariéry. Nečakal som, že by sme mohli vyhrať, ale na ľad sa vždy nastupuje aspoň s myšlienkami na pokus. Zdolali sme hviezdy NHL a čo sa týka tejto súťaže, dúfam, že si ma všimnú a že sa mi splní sen a budem v nej chytať," rozplýval sa brankár Andrej Mezin.
V druhom štvrťfinálovom stretnutí sa s turnajom rozlúčili českí hokejisti, ktorým Rusi dokonale vrátili finálovú prehru z Nagana a svojho súpera zdolali rovnakým výsledkom (1:0), akým pred štyrmi rokmi prehrali. Kľúčom k víťazstvu bol fantastický výkon brankára Chabibulina, ktorý kryl všetky strely. "Bol to veľký hokej, v ktorom vyhralo veľké mužstvo nad veľkým mužstvom. My sme mali viac šancí, ale chlapci nedokázali prekonať fantastického Chabibulina. Toto bola moja posledná olympiáda," komentoval český brankár Dominik Hašek, hrdina naganskej zimnej olympiády. Domáci hokejisti v stretnutí s Nemeckom nedopustili druhé obrovské prekvapenie turnaja a podľa očakávania zdolali húževnaté Nemecko 5:0. V boji o postup do finále sa stretnú s Ruskom. Zodpovednou defenzívnou hrou sa presadili Kanaďania, ktorí po nevýrazných výsledkoch v skupine konečne podali kvalitný výkon a po víťazstve nad Fínskom (2:1) ich v semifinále čaká Bielorusko. "Hrali sme veľmi zodpovedne v obrane a nahadzovali sme puky do stredného pásma na naše rýchle krídla, ktoré v útoku neustále hrozili gólovými situáciami. Proti výborným Fínom sa to ukázala dobrá taktika," konštatoval Owen Nolan.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 14:57