StoryEditor

Platobné terminály sú čoraz obľúbenejšie

06.10.2003, 00:00
Počet obratov vykonaných platobnými kartami priamo u obchodníkov na Slovensku z roka na rok rastie. O bezhotovostné platenie majú záujem nielen finančné inštitúcie, ktoré ich preferujú kvôli zvyšujúcim sa nárokom pri manipulácii s hotovosťou, ale aj obchodníci, ktorí v bezhotovostnom platení vidia príležitosť na rast tržieb. Poplatky súvisiace so správou POS terminálov však v mnohých prípadoch obchodníci považujú za vysoké. Najmä ak ide o nákupy v nízkych sumách, ktoré môžu obchodníka vyjsť draho. Bežnou praxou sa tak stáva, že obchodníci si určia minimálnu hranicu, pri ktorej sú ochotní klientovi umožniť kartou zaplatiť. A to aj napriek tomu, že kartové spoločnosti takýto postup zakazujú.
Podľa vedúceho oddelenia prijímania a vydávania platobných kariet Slovenskej sporiteľne Juraja Tomanku obchodník pri rozhodovaní o platobnom terminály musí porovnať prípadné výnosy z možného zvýšeného obratu s možnými nákladmi. Takáto služba totiž zákazníkom prináša viaceré priaznivé efekty. "Zákazníci si v mnohých prípadoch vyberajú obchody aj podľa toho, či je možné platiť kartou alebo nie. Faktom je, že klient platiaci kartou zaplatí viac, ako klient s hotovosťou," povedal. Podľa neho ak je zákazník nútený ísť si hotovosť vybrať z bankomatu, zamýšľaný nákup si môže aj rozmyslieť.
Väčšina obchodníkov, ktorí používajú POS terminály, ich má prenajaté od rôznych komerčných bánk. "Obchodník má dve možnosti. Buď si platobný terminál priamo zakúpi, alebo si ho prenajme od banky," uviedla Silvia Nosalová, hovorkyňa VÚB. Cena platobného terminálu sa podľa jej slov pohybuje v závislosti od typu terminálu a značky výrobcu približne od 30- do 45-tisíc korún vrátane DPH. V prípade prenájmu sa tak v celkovej cene za službu prejaví aj cena terminálu.
Poplatok za terminál, ktorý obchodník banke uhrádza, sa odvíja od výšky obratu. Ide o zmluvne dohodnutú percentuálnu sadzbu. "Výška poplatku je individuálna a závisí od odhadovaného potenciálneho, resp. skutočného obratu samotného obchodníka," uviedol Tomanka. Nižšie percento z obratu tak platia obchodníci s vyššími tržbami, a naopak. Priemer sa pohybuje približne na úrovni dvoch percent. Podľa Tomanku však banka prevažnú časť poplatkov hradí kartovým spoločnostiam. Okrem týchto poplatkov môže obchodník podľa neho platiť banke aj fixné mesačné poplatky, ktoré sú väčšinou spojené s krytím nákladov na autorizáciu, klíring a zúčtovanie, za tvorbu a zasielanie avíz, za dodávku prevádzkových materiálov a podobne. K cene treba prirátať aj cenu za komunikáciu bankou, ktorého výška sa odvíja od typu pripojenia POS terminálu s autorizačným centrom.

Typy pripojenia POS terminálov

- prostredníctvom analógovej alebo digitálnej telefónnej linky (vhodné najmä pre obchodníkov s menším obratom)
- cez pevnú dátovú linku (vhodné pre obchodníkov s veľkým obratom)
- mobilné terminály, spojenie cez GSM
- terminálny komunikujúce cez GPRS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:13