StoryEditor

Súd do každej dediny!

21.05.2004, 00:00
Otvorené i zákulisné spory okolo zákon o sídlach a obvodoch súdov viac ako o nezhodách v koalícii svedčia o niečom inom: o tom, že vo vedomí i v správaní pretrvávajú tisícročné panské maniere.

Otvorené i zákulisné spory okolo zákon o sídlach a obvodoch súdov viac ako o nezhodách v koalícii svedčia o niečom inom: o tom, že vo vedomí i v správaní pretrvávajú tisícročné panské maniere.
Bližšie k ľuďom. Pod takýmto heslom sa pred necelými desiatimi rokmi rodila nová územná správa Slovenska. Okrem toho, že do ustanovenia konkrétnych hraníc okresov a ich sídiel sa premietala vtedajšia politická sila, vychádzalo sa z čo najväčšej atomizácie. Popri vyše stotisícových okresoch vznikali i také, ktoré mali 14 000 -- 15 000 obyvateľov. Aj tieto malé chceli mať všetko, a skoro všetko aj dostali. Veď okresná (a mestská) smotánka chce mať všetko pod palcom -- politiku, políciu, súd, školy, kultúru, miestne médiá (a dobré vzťahy s miestnymi redaktormi ústredných médií), šport. Prosto chce uplatniť svoj zvrchovaný vplyv. Hoci i tu je politické delenie zhruba kopírujúce parlament, a výmeny po voľbách, v zásade je tu medzi politikmi, štátnymi činovníkmi a podnikateľmi rôzneho zmýšľania konsenzus, o ktorom môžu na bratislavskom Vodnom vrchu len snívať. Dobré obchody robia dobrých priateľov a dobrí priatelia robia dobré obchody. A decentralizácia výkonnej i súdnej moci tomu len prospieva. Pri všetkej úcte k sudcom, spoločné bydlisko a pôsobisko s obvineným, alebo s osobami v súdnom spore v päťtisícovom meste a pätnásťtisícovom okrese, môže rozhodovanie ovplyvňovať. To isté platí pre vyšetrovateľov a prokurátorov, a preto má príslušnosť istého okruhu osôb vo verejných funkciách -- kedysi sa tomu hovorilo nomenklatúra -- pod osobitné, centrálne vyšetrovacie orgány, a prípadne i súdy, svoje opodstatnenie. Inak kriminálnemu alebo inému protispoločenskému správaniu bráni nielen vysoká spoločenská tolerancia, ale i obyčajný strach a pocit, že hlavou múr okresnej "verchušky" neprerazíš.
Kto neverí tejto úvahe, nech si počká na nový zákon o daňovej správe. Tá je teraz rozdrobená a univerzalizovaná, má sa integrovať a špecializovať. A už teraz počuť krik, ak sa v nejakom malom "pašaliku" bude rušiť daňový úrad. To bude v parlamente rečí o občanoch. A pointa bude jednoduchá a iná -- do okruhu vplyvu miestnej "elity" patrí aj daňový úrad. Treba ho mať aj z prestížnych, ale najmä z praktických dôvodov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:07