StoryEditor

Prezident Putin vo Varšave najmä o plynovode

16.01.2002, 23:00

Od ostatnej návštevy prezidenta Ruskej federácie v Poľsku uplynulo už takmer deväť rokov. Na rozdiel od Borisa Jeľcina však Vladimir Putin do Varšavy prichádza v zmenenej situácii zlepšujúcich sa poľsko-ruských vzťahov. Podľa prieskumu verejnej mienky pre denník Rzeczpospolita až sedem z desiatich Poliakov považuje vzťahy z Ruskom za dobré. Dve tretiny opýtaných sú tiež presvedčené, že návšteva Putina v Poľsku prispeje k ďalšiemu zlepšovaniu vzťahov. Minulosť však naďalej zohráva významnú úlohu vo vzťahu Poliakov k Rusku -- dve tretiny respondentov sú presvedčené, že Putin by sa mal Poľsku a Poliakom ospravedlniť za krivdy spôsobené Sovietskym zväzom.
Program návštevy ruského prezidenta bol utajovaný až do poslednej chvíle. Novinári sa ho dozvedeli len niekoľko hodín pred príletom. Napriek očakávaniam však doň nebolo zaradené kladenie vencov pred pomník Varšavského povstania, ani príhovor v Sejme. Putin sa v stredu doobeda stretol s poľským prezidentom Aleksandrom Kwašniewskym, dnes ho čakajú rokovania s premiérom Leszkom Millerom a ministrom zahraničných vecí Wlodzimierzom Cimoszewiczom.
Poľsko má z návštevy ruského prezidenta veľké očakávania v hospodárskej oblasti. Rast hrubého domáceho produktu krajiny v súčasnosti stagnuje, v Rusku však dosiahol v roku 2000 úroveň 8,3 percenta a údaj za minulý rok napriek recesii na svetových trhoch zrejme prekročí hranicu 5,5 percenta. Väčšina diskutovaných hospodárskych otázok súvisí s importom ruského plynu a jeho transportom do západnej Európy cez Poľsko. Poľská vláda chce do konca tohto roku dosiahnuť podpísanie novej dohody o nákupe plynu z Ruska. Pozorovatelia však predpokladajú nanajvýš podpísanie dodatku k jestvujúcemu "kontraktu storočia", v ktorom sa Poľsko zaviazalo do roku 2020 kúpiť 250 miliárd kubických metrov ruského zemného plynu. Poľská strana sa dohodu teraz snaží renegociovať a znížiť objem dodávok plynu, prípadne ich rozložiť na dlhšie obdobie. S dodávkami plynu súvisí i budúcnosť jamalského plynovodu. Prioritou Ruska je súhlas Poľska s prepojením plynovodu cez Bielorusko, Poľsko a Slovensko na siete v západnej a južnej Európe. Ruský projekt predpokladá prepojenie plynovodu na jestvujúcu sieť vo Veľkých Kapušanoch na východnom Slovensku. No poľská strana doteraz odmietala stavbu plynovodu cez Beskydy a navrhovala alternatívnu trasu umiestnenú viac na západ. Sporné otázky sa pravdepodobne nepodarí vyriešiť počas nadchádzajúceho mesiaca, návšteva prezidenta Putina vo Varšave však môže byť impulzom na hľadanie kompromisných riešení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:55