StoryEditor

Úspešné ženy na čele firiem

17.11.2004, 23:00
Za najlepšiu manažérku označil denník Wall Street Journal predsedníčku predstavenstva koncernu Hewlett-Packard Carleton (Carly) Fiorinovú. Najlepšou podnikateľkou sa podľa denníka stala Oprah Winfreyová, moderátorka svetoznámej talkšou.

Za najlepšiu manažérku označil denník Wall Street Journal predsedníčku predstavenstva koncernu Hewlett-Packard Carleton (Carly) Fiorinovú. Podobný titul jej už päťkrát udelil časopis Fortune, ktorý zostavuje rebríčky úspešnosti pravidelne. Fiorinová rozhoduje o miliardových investíciách (v dolároch) a jej rozhodnutia môžu ovplyvniť ceny akcii celého odvetvia. Najlepšou podnikateľkou sa podľa denníka stala Oprah Winfreyová, moderátorka svetoznámej talkšou.

Ako preliezť rebríčkom
Rebríček najúspešnejších manažérok, ktorý zostavil Wall Street Journal, hodnotí celý rad faktorov, napríklad vplyv žien vo firmách, ich potenciál mať veľký dosah na firmy do budúcnosti či ich posledné úspechy. Zostavovatelia zohľadňovali tiež výzvy, ktorým musia so svojimi spoločnosťami čeliť. Zloženie zoznamu päťdesiatich najúspešnejších je veľmi rôznorodé - niektoré ženy sú vo vedení koncernov, iné len na ceste hore, ďalšie dlhé roky pracujú v jednej firme.
Faktom je, že len osem z päťsto najväčších firiem na svete má na čele ženu. Nápadné je, že na vrchol sa manažérky dostávajú predovšetkým v brandžiach, ktoré zodpovedajú typickým ženským záujmom. Ide napríklad o vydavateľstvá a mediálne firmy, výrobcov spotrebiteľských produktov, finančné koncerny, farmaceutické spoločnosti či telekomunikácie.

Úspech cez kameru
"Práve ženy najviac profitujú z výkonnostne orientovanej podpory zamestnancov," hovorí Irmgard Heinzová z mníchovskej spoločnosti Booz Allen Hamilton. V klasických mužských doménach, ako sú napríklad automobilky, sa dajú manažérky nájsť len veľmi ťažko.
Fakt, že sa ženy dokážu lepšie presadiť v profesiách sebe blízkych, dokladá aj zoznam najúspešnejších manažérok a podnikateliek sveta. Jednotkou medzi podnikateľkami je podľa denníka Wall Street Journal americká moderátorka Oprah Winfreyová. Preslávila sa vlastnou talkšou, ktorú už devätnásť rokov vysiela päť dní do týždňa v 110 krajinách. Relácia jej firme Harpo vyniesla obrat 275 miliónov dolárov ročne. Okrem toho táto slávna černošská moderátorka profituje tiež z časopisu O, the Oprah magazine. A aj z podielu na televíznej stanici pre ženy. Dnes päťdesiatročná manažérka pritom tvrdí, že o podnikaní toho veľa nevie, vraj sa nevyzná ani v účtovníctve.

Ambície namiesto vydaja
Kórejčanka Kim Sung Joo, ktorá je druhou najúspešnejšou podnikateľkou sveta, naopak, podnikať vždy chcela. Musela však prekonať konzervatívny postoj svojej rodiny, predovšetkým otca a bratov, ktorí chceli, aby sa vydala a mala rodinu. Dnes má exkluzívne práva na predaj luxusných značiek v Južnej Kórei a jej firma minulý rok dosiahla obrat 54 miliónov dolárov.
Presadiť sa proti konkurencii dokázala aj Margaret Whitmanová, šéfka internetovej aukčnej firmy eBay a podľa Wall Street Journal druhá najlepšia manažérka. Dnes štyridsaťosemročná Whitmanová nastúpila do spoločnosti s tridsiatimi pracovníkmi v roku 1998. Dnes pozná eBay takmer každý, firma má viac ako 7 600 pracovníkov a obrat 24 miliárd dolárov.

Z kolien na nohy
O stupienok nižšie sa umiestnila 41-ročná Andrea Jungová, šéfka kozmetickej spoločnosti Avon Products. Tá síce do firmy nastúpila krátko po tom, ako musel koncern vydať varovanie o znížení zisku, dokázala však presadiť tvrdú reštrukturalizáciu a opäť ho postaviť na nohy. Na jar tohto roku sa dokonca túto firmu snažil získať koncern Coca-Cola.
Na Michelle Pelusovej, šéfke cestovnej spoločnosti Travelocity, je obdivuhodné najmä to, v akom veku sa do vedenia firmy dostala. Mala 32 rokov. Dnes šéfuje druhej najväčšej on-line cestovnej kancelárii, ktorej ročný obrat je 3,9 miliardy dolárov.

Najlepšie manažérky
Carly Fiorinová šéfka predstavenstva Hewlett-Packard
Margaret C. Whitmanová šéfka predstavenstva eBay
Andrea Jungová šéfka Avon Products
Michelle Pelusová šéfka predstavenstva Travelocity
Najlepšie podnikateľky
Oprah Winfreyová firma Harpo
Kim Sung Joo firma Sungjoo Int., Sungjoo Design Tech & Innovation
Fredy Bushová firma Xinhua Financial Network
Dolly Parton firma Dollywood
Zdroj: WSJ

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 02:53