StoryEditor

Zvláštny vchod pre ministra a iné nehospodárnosti

29.09.2003, 00:00
Na zvláštny vchod pre ministra so stálou strážnou a bezpečnostnou službou vynaložilo za vlaňajšok Ministerstvo kultúry SR 586 tis. Sk. Pretože nie je bežné, aby si ministerstvá prevádzkovali dva strážené vchody, NKÚ to označil za nehospodárnosť, rovnako ako zbytočne vynaložených 184 tis. Sk na štyri prebytočné parkovacie miesta.

Na zvláštny vchod pre ministra so stálou strážnou a bezpečnostnou službou vynaložilo za vlaňajšok Ministerstvo kultúry SR 586-tisíc Sk. Pretože nie je bežné, aby si ministerstvá prevádzkovali dva strážené vchody, Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý to zistil počas kontroly hospodárenia za rok 2002, to označil za nehospodárnosť, rovnako ako zbytočne vynaložených 184-tisíc Sk na štyri prebytočné parkovacie miesta. Ministerstvu zdravotníctva až do kontroly nechýbal konferenčný stôl, za ktorý uhradilo vyše 135-tisíc Sk, no dodávateľ ho nedodal. Podpredseda NKÚ Igor Malý v piatok uviedol ešte aj závažnejšie zistenia zo 14 kontrol NKÚ.

Bez verejného obstarávania
Ministerstvo kultúry bez toho, aby dodávateľa vyberalo postupmi verejného obstarávania, zadalo tlmočnícke a prekladateľské služby za vyše 1,9 mil. Sk a ani v žiadnej zmluve o poskytnutí finančných prostriedkov neurčilo podmienku dodržiavania zákona o verejnom obstarávaní. Z 33 organizácií rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry nemá 32 v zriaďovacej listine vecné a finančné vymedzenie majetku, ktorý spravujú. Ministerstvo zdravotníctva, napríklad, porušilo rozpočtovú disciplínu, keď použilo 115-tisíc Sk z prostriedkov určených na kapitálové výdavky na nákup majetku neinvestičného charakteru. Na oboch ministerstvách kontrola zistila aj porušenia zákona o štátnej službe, vo viacerých osobných spisoch jednotlivých zamestnancov chýbali niektoré dokumenty, prípadne štátni zamestnanci nesprávne alebo neúplne vyplnili čestné vyhlásenie o nepodnikaní.

Nedisciplinované nemocnice
Viac ako ministerstvo neoprávnene uhradila z kapitálových výdavkov Nemocnica s poliklinikou Liptovský Mikuláš. V 15 prípadoch išlo o dodávky za takmer 2,5 mil. Sk, ktoré nespĺňali kritériá kapitálových výdavkov. V šiestich prípadoch na technické zhodnotenie použila vyše pol milióna korún z bežného účtu a v jednom prípade z rezervného fondu. Nemocnica s poliklinikou v Topoľčanoch zasa vyplatila odstupné zamestnancovi, ktorého prepustila pre nadbytočnosť, pričom nadbytočný nebol a zaplatila 40-tisíc Sk za ekonomickú štúdiu, ktorá sa nevypracovala. Nedoriešila ani škodu 1,9 mil. Sk za preexspirovanú krv a krvnú plazmu. V poriadku nemala ani náklady na reprezentáciu. Nedokázala, že osobitné výdavky zodpovedali oficiálnym návštevám alebo pracovným akciám.

Rozhlas a TASR
Z bežných výdavkov namiesto z kapitálových financoval obstarávanie hmotného majetku aj Slovenský rozhlas. Podpredseda NKÚ Igor Malý vysvetlil, že rozhlas podľa NKÚ nepostupoval hospodárne pri uzatváraní 46 zmlúv o nebytových priestoroch, pretože majetok štátu prenajímal za ceny zodpovedajúce iba 14 - 54 percentám cien nájmu obvyklého v tejto lokalite Bratislavy podľa cenovej mapy Magistrátu Bratislavy, aj keď mapa nie je pre rozhlas záväznou. Ani rozhlas nedodržiaval postupy zákona o verejnom obstarávaní. Z 13 kontrolovaných prípadov v rokoch 2001 - 2002 ich nedodržal v ôsmich. Pri kontrole uzatvárania koprodukčných zmlúv NKÚ porušenie zákona v rozhlase nezistil.
Malý informoval aj o zisteniach v hospodárení, nakladaní s majetkom štátu v TASR. V roku 2001 agentúra z 27 mil. Sk neupotrebiteľného majetku nekorektne vyhodila do kontajnera nepoužiteľný majetok v hodnote 2,1 mil. Sk určený na fyzickú likvidáciu, medzi ním počítače, tlačiarne, notebooky, modemy, písacie stroje - bez relevantného dokladu, čím porušila zákon o účtovníctve. Za nehospodárne označila kontrola nákupy vecných darov delegáciám. Najväčším nedostatkom TASR však je, že nezamedzila strate z podnikateľskej činnosti, ktorá dosiahla takmer pol milióna korún, čím podľa NKÚ štátna agentúra porušuje zákon o rozpočtových pravidlách. Stanovuje, že náklady na podnikateľskú činnosť príspevkovej organizácie, akou je aj TASR, musia byť kryté výnosmi z nej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:40