StoryEditor

Záujem Gazpromu o divízie MOL

03.03.2004, 23:00
Autor:
SITASITA

Ruský plynárenský monopol Gazprom sa zaujíma o kúpu plynárenských divízií maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL v rámci svojej stratégie približovať sa k svojim európskym konečným odberateľom. Ako povedal Alexander Medvedev, riaditeľ spoločnosti Gazexport, ktorá je exportnou divíziou spoločnosti Gazprom, ruský podnik má záujem o všetky časti plynárenských prevádzok firmy MOL a vyčkáva na ďalšie podmienky, ktoré by mala spoločnosť MOL oznámiť v súvislosti s plánom eventuálneho predaja plynárenských aktív.
"Sme pripravení predložiť samostatnú ponuku na distribučné a skladovacie prevádzky, pričom budeme uvažovať o vytvorení konzorcia, pravdepodobne so západnými partnermi, na predloženie ponuky na divíziu prepravy plynu," povedal Alexander Medvedev. Vo februári spoločnosť MOL oznámila, že bude prijímať ponuky na svoje tri plynárenské divízie -- skladovaciu Földgaztároló, prepravnú Földgazszállító a distribučnú Földgazéllátó. Najväčší producent plynu na svete Gazprom dodáva do Európy približne 140 mld. m3 plynu ročne, čím pokrýva 1/4 jej potreby. Maďarsko je najväčším spotrebiteľom plynu od firmy Gazprom v strednej a vo východnej Európe. Minulý rok doviezlo od ruského gigantu 10,36 mld. m3, pričom za rovnaké obdobie MOL predala 14,58 mld. m3 plynu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:12