StoryEditor

Poľsko sa nevyhne reštrukturalizácii agrosektora

31.01.2002, 23:00

Európska únia (EÚ) v týchto dňoch zverejnila návrh financovania rozširovania únie o nové krajiny strednej a východnej Európy (SVE), pričom najsilnejšie reakcie sa čakajú zo sektora poľnohospodárstva. Tu sa totiž EÚ rozhodla poskytovať farmárom v kandidátskych štátoch priame platby len na úrovni 1/4 sumy, ktorú poberajú ich kolegovia v terajších krajinách únie. Práve poľnohospodárstvo je citlivou záležitosťou, už pre jeho slabšiu pozíciu v porovnaní s členmi EÚ.
Najťažším orieškom bude nepochybne agrárne Poľsko. Výnimkou nie sú ani manželia Szczepan a Helena Masterovci v juhopoľskej oblasti Malopolska, ktorí obrábajú farmu iba vo veľkosti 5 ha. Všetko, čo Helena uvarí, pochádza z darov týchto 5 ha a chovu hydiny, dvoch kráv, štyroch prasiat a dvoch koní. Aj keď život na poľskej farme nie je ľahký, podobne, ako ďalší malí roľníci, ani Szczepan a Helena nie sú ochotní robiť niečo iné.
Rozsah, ale hlavne štruktúra poľského agrosektora, bude robiť veľké starosti EÚ, ako aj samotnej Varšave. Na rozdiel od Poľska, kde v poľnohospodárstve pracuje každý štvrtý Poliak, v EÚ je to iba 5 % obyvateľstva. Naopak, poľskí roľníci sa na príjmoch svojej krajiny podieľajú len tými 5 %. Aj keď sa v krajine zvyšuje počet veľkých fariem, až 70 % z nich ešte stále nepresahuje rozlohu 8 ha. Brusel sa tak logicky obáva dosahu takéhoto systému na jeho agrorozpočet. EÚ preto od Varšavy požaduje rozsiahlu reštrukturalizáciu a modernizáciu poľnohospodárstva ešte predtým, ako Poľsko začne dostávať od EÚ financie v rámci Jednotnej agrárnej politiky.
V Poľsku je však snaha o modernizáciu veľmi citlivou otázkou. Od roku 1996 klesli príjmy roľníkov o 30 % a obávajú sa, že reštrukturalizácia bude znamenať koniec pre približne polovicu zo súčasných 2 mil. fariem. Navyše, pri ekonomických problémoch krajiny a rastúcej nezamestnanosti (presahuje 17 %) ľudia ako S. Master si nedokážu nájsť inú prácu. Poľsko však chce vstúpiť do EÚ, a to znamená, že napriek očakávaným problémom bude musieť pristúpiť k bolestnej reštrukturalizácii. Stále má však veľkú výhodu v porovnaní s inými krajinami SVE. Štát s vyše 40 mil. ľudí, čo predstavuje 1/3 populácie kandidátov, ktorí chcú vstúpiť do EÚ už v roku 2004, je výsostne lukratívnym trhom pre ďalšie investície zahraničných spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:40