StoryEditor

Slovensko môže získať až 1,5 mld. eur

20.02.2003, 23:00
V rámci prípravy SR na vstup do Európskej únie bol vypracovaný a schválený rad programových dokumentov (Integrovaný plán regionálneho a sociálneho rozvoja SR, Národný plán regionálneho rozvoja SR, regionálne a sektorové operačné programy a ďalšie). Tieto dokumenty sa zameriavajú najmä na čerpanie prostriedkov z predvstupových nástrojov Phare, ISPA a SAPARD, ktoré majú odlišné pravidlá čerpania a implementácie ako štrukturálne fondy a kohézny fond. Tie sú určené pre členské štáty EÚ a Slovensko z nich bude môcť čerpať už od 1. januára 2004, a to napriek tomu, že so vstupom do EÚ sa ráta až od 1. apríla 2004. Preto sa pracuje na novom súbore programových dokumentov, ktoré sú zastrešené Národným rozvojovým plánom (NRP). Keď jeho návrh schváli vláda SR a po nej Európska komisia (EK), stane sa tento dokument základom na čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych a kohézneho fondu EÚ. V rokoch 2004 -- 2006 by tak Slovensko mohlo získať až 1,5 mld. eur. Tieto prostriedky sú však viazané na 25- až 50-percentnú mieru národnej spoluúčasti a schválené projekty.
NRP poskytuje komplexný pohľad na súčasný stav hospodárskeho a sociálneho rozvoja Slovenska a jeho regiónov, na bariéry ďalšieho rozvoja i návrhy na ich prekonanie prostredníctvom stanovenia rozvojových priorít a stratégií. Jeho úlohou má okrem toho byť zabezpečenie funkčnosti regionálnej politiky a jej zosúladenie so strednodobými hospodárskymi prioritami Slovenska. Na NRP nadväzuje 5 sektorových operačných programov (Ekonomický rozvoj, Ľudské zdroje, Doprava, Životné prostredie, Poľnohospodárstvo, rozvoj vidieka a rybárstvo) a Regionálny operačný program SR. V nadväznosti na operačné programy budú vypracované programové doplnky obsahujúce podrobné informácie o každom z navrhnutých opatrení. Na ich základe bude potom možné vypracovávať konkrétne projekty.
Programové dokumenty sú v rámci EÚ pripravované na základe intenzívnych konzultácií medzi Európskou komisiou (EK), príslušným členským štátom a ďalšími oprávnenými orgánmi a inštitúciami. Podľa predpisov a bežnej praxe každého členského štátu zahŕňajú tieto orgány ekonomických a sociálnych partnerov na celoštátnej, regionálnej a miestnej úrovni. V súlade s princípom partnerstva prebiehala aj príprava NRP, na ktorom sa podieľali ústredné orgány štátnej správy, regionálna samospráva, miestne samosprávy a ich združenia, zástupcovia tretieho sektora, podnikateľských zväzov, vedy, školstva a ďalších relevantných organizácií. Z pripomienok EK však vyplýva, že NRP musí byť zjednodušený, aby sa v ňom mohlo orientovať čo najviac ľudí. EK tiež navrhuje zlúčenie sektorových operačných programov pre oblasť dopravy a životného prostredia, čím by sa malo okrem iného zabrániť, že o podporu sa budú uchádzať projekty s protichodnými cieľmi.
Národný rozvojový plán obsahuje:
-- kvantifikovaný opis súčasnej socio-ekonomickej situácie cieľového regiónu a prehľad doteraz použitých finančných prostriedkov čerpaných z predvstupovej pomoci EÚ,
-- návrh stratégie, ako dosiahnuť ciele rozvoja,
-- prehľad plánovaných opatrení na realizáciu priorít,
-- predbežné hodnotenie,
-- finančný rámec,
-- partnerstvo,
-- vykonávacie ustanovenie,
-- obsah operačných programov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikanie-a-demokracia, menuAlias = podnikanie-a-demokracia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:35