StoryEditor

O predsedovi volebnej komisie rozhodol žreb

23.07.2002, 00:00

Predsedom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre septembrové parlamentné voľby sa stal zástupca kresťanských demokratov Pavol Baxa, jeho zástupcom je Ladislav Jača z Komunistickej strany Slovenska. Podľa volebného zákona určí volebná komisia na svojom prvom zasadnutí predsedu a podpredsedu. Keďže sa zástupcovia zúčastnených politických strán nedokázali dohodnúť, museli byť obe miesta obsadené žrebom. Všetci delegovaní členovia včera zložili sľub, čím začali výkon svojich funkcií. Podľa predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu bolo úlohou vlády zabezpečiť, aby boli voľby dobre pripravené. Včerajším dňom podľa neho členovia ÚVK prevzali "taktovku parlamentných volieb do vlastných rúk". Napriek tomu, že delegátov do ÚVK vyslalo viac politických subjektov ako vo voľbách v roku 1998, vyslovil Dzurinda nádej, že spolupráca jej členov sa bude orientovať výlučne na to, aby voľby boli nielen legitímne, ale aj aby prebehli v normálnej ľudskej atmosfére.
Takmer každá zo strán, ktoré prejavili záujem zúčastniť sa na voľbách, nominovala do ÚVK dvoch členov a dvoch náhradníkov. Medzi 52 členmi ÚVK má svojich zástupcov ANO, Béčko -- Revolučná robotnícka strana, DS, HZD, HZDS, KDH, KSS, Ľavicový blok, Ľudová strana, OKS, PS Žena a rodina, Politické hnutie Rómov na Slovensku -- ROMA, Pravá SNS, Robotnícka strana ROSA, SDA, SDĽ, SDKÚ, Smer, SMK, Slovenská ľudová strana, Slovenská národná jednota, SNS, Strana za demokratické práva občanov, Strana zelených na Slovensku, ZRS a Živnostenská strana. Naopak šancu mať zástupcov v ÚVK nevyužili Aktívne ženy -- OS Slovenska, Nezávislá občianska strana nezamestnaných a poškodených a Rómska občianska iniciatíva SR. Počet členov ÚVK môže ešte klesnúť v prípade, ak niektorá z kandidujúcich strán nebude zaregistrovaná, prípadne sa vzdá kandidatúry.
Úlohou ÚVK je preskúmať kandidačné listiny a rozhodnúť o ich registrácii alebo o odmietnutí registrácie. Kandidačné listiny zaregistruje najneskôr 45 dní pred dňom volieb, proti rozhodnutiu je možné do troch dní sa odvolať. Komisia dohliada na pripravenosť volebných komisií nižších stupňov zabezpečovať úlohy vyplývajúce z volebného zákona, prerokúva informácie o zabezpečení rovnosti pridelenia vysielacích časov v televíznom a rozhlasovom vysielaní počas volebnej kampane. Zistením a uverejnením výsledkov volieb sa práca ÚVK nekončí. Musí ešte vyhotoviť zápisnicu o výsledkoch volieb, ktorú odovzdá šéfovi parlamentu, a vydať zvoleným delegátom osvedčenie o zvolení.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:15