StoryEditor

Berlusconi sa obhajoval pred europoslancami

16.12.2003, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Taliansky premiér Silvio Berlusconi obhajoval dnes pred Európskym parlamentom v Štrasburgu postup talianskeho predsedníctva EÚ pri rokovaniach o ústave, ktoré cez víkend na summite v Bruseli nepriniesli dohodu. Podľa Berlusconiho však nemožno hovoriť o neúspechu či zlyhaní. Skutočným zlyhaním by bola dohoda, ktorá by bola krokom späť, ktorá by nezaručila efektívne rozhodovanie únie, vyhlásil taliansky premiér pred europoslancami. Pripomenul, že počas talianskeho predsedníctva sa vyriešilo vyše 80 sporných bodov v rokovaniach o ústave, dohoda sa priblížila aj v ostatných citlivých otázkach (zloženie Európskej komisie, obmedzenie veta pri hlasovaní). V jedinom bode v hlasovacom systéme v Rade EÚ nebolo možné postoje krajín zblížiť, priznal Berlusconi.
Šéf európskych liberálov Graham Watson však obvinil Berlusconiho z osobného zlyhania. "Je ťažké vyhnúť sa záveru, že toto predsedníctvo a táto medzivládna konferencia (o ústave) je osobným zlyhaním predsedu (Berlusconiho)," vyhlásil šéf tretej najsilnejšej frakcie v EP. Obvinil ho, že na summit prišiel nepripravený a namiesto serióznych kompromisov rozprával vtipy. "V skutočnosti to bola servítka zababraná od talianskej zmrzliny s niekoľkými nevydarenými vtipmi," povedal. "Kým Američania vyhrabávali v Iraku z diery Saddáma Husajna na radosť celého sveta, naši lídri sa v Bruseli do jamy sami zakopávali," vyhlásil Watson.
Kritickí boli aj ďalší europoslanci, ale väčšina zaujala konštruktívny postoj a vyzývala, aby zlyhanie v Bruseli neznamenalo koniec projektu európskej ústavy.
Nie je čas na vzájomné obviňovanie sa, musíme ísť ďalej, znel hlavný odkaz debaty, ktorá sa podľa predsedu EP Pata Coxa niesla skôr v duchu pokojnej reflexie ako kalamity či krízy.
Zlyhanie summitu nesmie byť zlyhaním ústavy, vyhlásil šéf najsilnejších ľudovcov Hans-Gert Pöttering a vyzval na kompromisy. Líder socialistov Barón Crespo pripomenul, že dohodnutých je 95 percent ústavy a na tom treba stavať. Liberál Andrew Duff, ktorý bol členom konventu, vyzval, aby sa toto zhromaždenie v januári opätovne zišlo a posúdilo, čo sa vlastne počas talianskeho predsedníctva podarilo z ústavy dohodnúť, keďže na stole nie je nijaký záväzný dokument. Podľa predsedu zahraničného výboru EP Elmara Broka by sa hneď v januári mali zísť ministri zahraničia dvadsaťpäťky, zmapovať situáciu a umožniť írskemu predsedníctvu čo najskôr prísť s časovým rozvrhom pokračovania rokovaní.
Viacerí poslanci vyjadrovali obavy z plánov niektorých krajín vytvoriť tvrdé jadro vnútri únie. Viacrýchlostná únia nie je riešením jej ťažkostí, povedal Pöttering. Zástupca zjednotenej ľavice Francis Wurtz zasa varoval pred hrozbami bohatých krajín, že znížia finančnú podporu chudobnejším. To by bol začiatok konca európskej myšlienky a návrat k obyčajnej zóne voľného obchodu, upozornil.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:55