StoryEditor

Chute, vône, vecičky

12.05.2003, 00:00

Suši je dar z japonskej kuchyne
Je to jedno z najtradičnejších a najtypickejších japonských jedál, vizitka umenia japonského kuchára a skutočná lahôdka pre jazyk ozajstných labužníkov. V ostatných rokoch sa dostáva do sveta a získava si čoraz väčšiu obľubu. Výbornou exkurziou do tohto sveta nezvyčajných chutí je kniha Suši od japonského autora Nomuka Tsudu, ktorá prišla na trh v New Yorku a Tokiu a v českom preklade ju prinieslo na trh pražské vydavateľstvo Columbus. Svoj podiel na nej však majú aj prešovskí tlačiari a slovenská fotografka Anna Feldeková žijúca v Prahe. Je to úvod do sveta suši, začínajúci sa históriou konzumácie suši v Japonsku, výberom potravín, najmä čerstvých rýb, ich vyhľadávaním na tradičných japonských trhoch, opisom kuchynského riadu potrebného na prípravu, pohľadom pod ruky japonského majstra kuchára, spôsobom prípravy aj s osobitnou kapitolkou o príprave ryže. Samozrejme, nesmie chýbať ani návšteva v špeciálnych japonských suši-baroch s opisom servírovania i jedenia týchto pochúťok. Značnú časť knihy tvoria recepty, ktoré však aj ukazujú, prečo je suši u nás tak málo rozšírené. Nie je to iba kvôli nezvyčajnej chuti a pomerne vysokej cene, ale predovšetkým kvôli dostupnosti surovín. Suši je totiž zmesou malých kúskov najčerstvejších surových alebo marinovaných či ochutených vyberaných druhov rýb či ďalších morských živočíchov zdobených zeleninou, riasami, hubami, vtlačenej do surovej ryže. Farebná i tvarová pastva pre oči i festival chutí. Predovšetkým ryby musia prísť na stôl zvyčajne čo najčerstvejšie, západoeurópske suši-bary majú perfektne fungujúcu sieť expresných dodávateľov rýb, ktoré sa takmer okamžite po vylovení dopravujú letecky. Do bratislavského suši-baru Tokio na Strakovej ulici prilietavajú z Paríža cez Viedeň. Preto sa niektoré suši špeciality odporú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:19