StoryEditor

Boeing uzavrel v Európe obchod za viac než miliardu

09.07.2004, 00:00

Americkému koncernu Boeing sa podarilo získať od prvých dvoch európskych klientov predbežné objednávky na desať pripravovaných nových lietadiel 7E7 Dreamliner v hodnote 1,25 miliardy dolárov, oznámila spoločnosť. Nové stroje by mali byť v prevádzke od roku 2008. O nové lietadlá Boeingu prejavili záujem letecké spoločnosti First Choice Airways z Veľkej Británie a Blue Panorama z Talianska. Informoval o tom denník Financial Times.
Britská spoločnosť First Choice Airways, dcérska firma First Choice Holidays patriaca medzi štyroch najvýznamnejších turistických operátorov v Británii, podpísala predbežnú zmluvu na šesť lietadiel 7E7 s opciou na ďalšie tri stroje, uviedol jej generálny riaditeľ Chris Browne. Vedenie spoločnosti predpokladá, že ešte do konca tohto roka predloží pevné objednávky a vyberie dodávateľa motorov. O tento post dnes súperia britská spoločnosť Rolls-Royce a americký koncern General Electric. Talianska spoločnosť Blue Panorma uzatvorila predbežné zmluvy na dodávku štyroch strojov rovnakého typu. Podobne ako v prípade First Choice by mal aj taliansky prepravca uzatvoriť s Boeingom pevné zmluvy do konca tohto roka. Dodávky nových lietadiel pre obe spoločnosti by sa mali podľa súčasných predpokladov začať vo februári v roku 2009.
"Kúpou nových strojov 7E7 chceme ešte viac vyhovieť našim klientom, ktorých pohodlie na cestách je pre nás prvoradým cieľom," uviedol Browne.
Viceprezident divízie komerčných lietadiel spoločnosti Boeing Martin Dailey oznámil, že cena jedného stroja sa bez započítania zliav stanovila na 120 až 125 miliónov dolárov. Okrem talianskej a britskej leteckej spoločnosti už o nové lietadlá prejavil záujem aj japonský letecký prepravca All Nippon Airways (ANA), ktorý má záujem o nákup 50 nových strojov, rovnako sa o ne zaujíma aj novozélandský letecký prepravca Air New Zealand, ktorý podal predbežnú objednávku na nákup dvoch lietadiel.
Nový stroj 7E7 Dreamliner je prvým novým linkovým dopravným lietadlom spoločnosti Boeing za posledných viac než 10 rokov. Spoločnosť bude stroj vyrábať vo viacerých variantoch - pre dlhé a krátke lety so sedadlami pre 217 až 360 pasažierov. Nový Boeing bude rýchlosťou 16 000 kilometrov za hodinu lietať o 4 000 kilometrov za hodinu rýchlejšie ako súčasný model Boeing 767s, ktorý pravdepodobne nový stroj do desiatich rokov úplne nahradí. Lietadlo 7E7 zároveň umožní poskytovať dlhé komfortné lety zo západu do USA, juhovýchodnej Ázie, Dubaja, na Havaj a do Južnej Afriky.
Koncern Boeing vedie v súčasnosti tvrdý konkurenčný boj o podiel na európskom trhu so svojím najväčším európskym konkurentom, spoločnosťou Airbus, pretože rast objednávok je v období pokračujúcej krízy v leteckom sektore stále pomalý, uviedla agentúra Reuters. Boeing očakáva, že v najbližších mesiacoch sa počet nových objednávok na nový typ stroja ešte výrazne zvýši.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:20