StoryEditor

Zachráni Komárek Fischerovo impérium?

05.08.2003, 00:00
Veľkopodnikateľ, ropný a plynárenský magnát Karel Komárek vstúpil do hry o záchranu cestovateľského impéria Václava Fischera vo chvíli, keď sa exekútori chystali zabaviť majetok jeho zadlžených firiem.

Veľkopodnikateľ, ropný a plynárenský magnát Karel Komárek vstúpil do hry o záchranu cestovateľského impéria Václava Fischera vo chvíli, keď sa exekútori chystali zabaviť majetok jeho zadlžených firiem. Jeho dlhy voči trom hlavným veriteľom sa vyšplhali približne na 500 mld. Kč, čo je asi tretina hodnoty, akú vytvorili vlaňajšie zisky Komárkových spoločností pred zdanením. Na otázku, či sú zadlžené Fischerove firmy pre Komárka zaujímavé, hovorkyňa SPP Bohemia, najvplyvnejšej skupiny jeho firiem, Marie Pressburgerová odpovedala: "Atlantik finanční trhy je spoločnosť, ktorá sa zaoberá investíciami, čiže zrejme áno. Atlantik vyhľadáva investičné príležitosti a ak sa mu niektorá zdá zaujímavá, tak sa rozhodne nepýta pána Komárka, či sa do toho má pustiť alebo nie. Atlantik je samostatná spoločnosť, aj keď Komárek je jej stopercentným vlastníkom."
Okrem spoločnosti Atlantik, ktorá už v nedeľu podpísala zmluvu o prebratí Fischerových pohľadávok, sa o Fischerove firmy zaujímala aj slovenská finančná skupina Penta. "Penta sa neusilovala o vstup, iba skúmala možnú investičnú príležitosť, ktorá vznikla na základe iniciatívy druhej strany," povedal predseda Predstavenstva Penta Finance Marek Dospiva. Predbežné analýzy na základe dostupných informácií však Pente ukázali, že stav Fischerových firiem je omnoho vážnejší, ako sa prezentovalo. "Ani rokovania medzi Fischerom a Pentou nepokročili natoľko, aby sa Penta mohla oboznámiť so skutočným stavom účtovníctva Fischerových spoločností," povedal Dospiva. "V súčasnosti zvažujeme potenciál prípadného odkupovania pohľadávok voči príslušným spoločnostiam Fischer od tretích subjektov," dodal Dospiva.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:00