StoryEditor

Investorská dôvera v Nemecku rastie

25.11.2003, 23:00
Investorská dôvera v Nemecku rastie, obavy o oživenie v Európe však pretrvávajú podporované silným eurom

Dôvera nemeckých investorov sa dostala tento mesiac na najvyššiu úroveň za posledných 33 mesiacov, keď oživenie globálnej ekonomiky poháňa dopyt po exporte najväčšej európskej ekonomiky.
Hlavný indikátor optimizmu západonemeckých podnikateľov, založený na prieskume v 7 000 spoločnostiach, sa vyšplhal na 95,7 bodu z októbrových 94,3, informoval o tom včera mníchovský Ifo inštitút. Je to siedmy mesačný nárast za sebou, čo je najdlhšie obdobie nepretržitých ziskov od februára 2000. Nemecká ekonomika sa zotavuje z recesie v prvom polroku, keď sa rast v USA, Európe a Číne zrýchlil a prevyšuje nepriaznivý efekt na export eurozóny zapríčinený posilňovaním eura. Index nemeckej burzy DAX si od marcového pádu na 7-ročné minimum polepšil o 68 percent a smeruje k prvému celoročnému nárastu od roku 1999. Euro včera dopoludnia po zverejnení správy mierne oslablo na 1,777 USD, keď predtým ťažilo z toho, že Nemecko a Francúzsko získali viac času na zredukovanie svojich rozpočtových deficitov.
Správa inštitútu Ifo, jedného z najpozornejšie sledovaných indikátorov v Európe, tiež ukázala zlepšenie v niektorých čiastkových indexoch vyjadrujúcich súčasné podnikateľské podmienky a budúce očakávania. Hodnotenie súčasných podmienok vzrástlo na 83,2 z 81,2 v minulom mesiaci a index očakávaní si polepšil na 108,7 zo septembrových 107,9. "Výrazné zlepšenie ukazovateľov je dôkazom postupného oživenia ekonomiky," uviedol Gernot Nerb, ekonóm Ifo v interview pre agentúru Bloomberg News. Nemecká ekonomika, ktorá tvorí asi tretinu hrubého domáceho produktu eurozóny, vzrástla v treťom štvrťroku o 0,2 percenta, po poklese v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch. Eurozóna zaznamenala rast 0,4 percenta. Spotrebiteľské výdavky na priemyselné výrobky vo Francúzsku v októbri neočakávane vzrástli o 1,6 percenta a index investorskej dôvery belgickej centrálnej banky považovaný za vedúci ukazovateľ pre Európu sa dostal na ročné maximum, informovala Bloomberg News. Zvyšujúca sa investorská dôvera a spotrebiteľské výdavky však nie sú dostačujúce na rozptýlenie obáv o sile oživenia v Európe. Domáci dopyt v Nemecku spadol za posledný štvrťrok najviac za posledné tri desaťročia a dôvera medzi maloobchodníkmi sa v novembri tiež oslabila, uviedol Ifo.
Vyhliadky oživenia sú tiež oslabované silným eurom, najmä v porovnaní s americkým dolárom, ktorý znemožňuje exportérom profitovať z globálneho rastu. Spoločná mena eurozóny si v priebehu tohto roka polepšila oproti doláru o 19 percent a v minulom týždni dosiahla rekordných 1,1978 za USD. Analytici očakávajú jeho ďalšie zhodnocovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 15:25