StoryEditor

Boja sa skrytej privatizácie Lesov SR

11.03.2004, 23:00
Zväz celulózovo-papierenského priemyslu (ZCCP) nesúhlasí so spôsobom transformácie štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky na akciovú spoločnosť, ktorá sa uskutočňuje bez účasti spracovateľských podnikov. Obávajú sa skrytej privatizácie firmy.

Zväz celulózovo-papierenského priemyslu (ZCCP) nesúhlasí so spôsobom transformácie štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky na akciovú spoločnosť, ktorá sa uskutočňuje bez účasti spracovateľských podnikov. Obávajú sa skrytej privatizácie firmy. Ako konštatujú predstavitelia zväzu, nová organizačná štruktúra Lesov SR má začať platiť už o niekoľko mesiacov, ale spracovatelia dreva zatiaľ nemali možnosť ovplyvniť tento proces. Nemajú totiž svojho zástupcu v pracovnej skupine na transformáciu Lesy SR, hoci o to požiadali už začiatkom minulého roka.
"Nechceme dramatizovať súčasný stav, ale dostávame znepokojujúce informácie nielen od pracovníkov drevospracujúceho priemyslu, ale aj Lesov SR i niektorých funkcionárov rezortného ministerstva. Údajne sa posudzujú dve alternatívy, z ktorých väčšiu nádej na úspech má tá, ktorá uvažuje s prepojením štátnych lesov so súkromnou firmou. To už je len krôčik ku skrytej privatizácii," konštatuje prezident ZCCP Ján Líška. Keďže spracovatelia nemali možnosť diskutovať na tému privatizácie Lesov SR v odborných komisiách, chcú o nej diskutovať verejne, aby predišli možnému narušeniu doterajších vzájomných vzťahov pri obchode s drevom.
Generálny riaditeľ Lesov SR Karol Vinš pre HN uviedol, že na obavy drevospracovateľov bude reagovať až po ich oficiálnom zverejnení v médiách.
ZCPP združuje 12 firiem, ktoré sú najväčšími odberateľmi Lesov SR. Spracúvajú takmer všetko vlákninové drevo, ktoré Lesy SR umiestňujú na Slovensku. Za vlaňajší rok spracovali spolu 1,783 milióna kubických metrov drevnej hmoty a 250-tisíc ton zberového papiera. Medzi najväčších výrobcov združených v ZCPP patria Neusiedler SCP, Kappa Štúrovo, Tento, SHP Harmanec a Bukóza Holding.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:01