StoryEditor

Pakt stability a rastu EÚ aj v ústave

21.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Pakt stability a rastu Európskej únie (EÚ) na ochranu euromeny by sa mal v budúcnosti posilniť prostredníctvom dodatku k európskej ústave. V tomto dodatočnom vysvetlení sa na štáty apeluje, aby v dobrých hospodárskych časoch dosiahli rozpočtové prebytky. "Cieľom je mať v dobrých časoch rozpočtový prebytok." Rozhodlo sa o tom v piatok večer na summite EÚ v Bruseli. Šéfovia štátov a vlád sa dodatkom k ústave výslovne priznávajú k Paktu stability z roku 1999. Tieto prvky, medzi ktorými je aj horná hranica rozpočtového deficitu vo výške maximálne 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), sa nespochybňujú.
Nová ústava tiež predpokladá, že Európska komisia (EK) dostane v disciplinárnom konaní vo veci prekročenia deficitu viac kompetencií ako doteraz. Disciplinárna procedúra sa začne na "návrh" komisie, ktorý môže byť odmietnutý len jednohlasným rozhodnutím ministrov financií. V prípade konkrétnych úsporných opatrení v previnených krajinách stačí "odporúčanie" komisie, ktoré môžu ministri zablokovať jednoduchšie. Na takéto odporúčanie však musí Rada ministrov bezodkladne reagovať -- svoje rozhodnutie nesmie odložiť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 05:22