StoryEditor

Účasť Litovčanov príkladom aj pre Slovákov

13.05.2003, 00:00

Litovskí politici i predstavitelia Európskej únie si vydýchli. Na víkendovom referende o vstupe Litvy do EÚ sa zúčastnilo okolo 60 percent voličov, z toho vyše 90 percent hlasovalo za pripojenie krajiny do únie. Iba deväť percent voličov hlasovalo proti. Pritom ešte v sobotu vyzeral scenár referenda hrozivo, keď v prvý deň hlasovania k urnám prišla necelá štvrtina voličov. Pre platnosť referenda bola potrebná nadpolovičná účasť oprávnených voličov, rovnako ako to platí aj na Slovensku. Litva tak môže byť pre nás vzorom pri hlasovaní v referende o vstupe SR do únie, ktoré sa uskutoční tento piatok a sobotu.
"Vitajte Európania," obrátil sa po ohlásení predbežných výsledkov prezident Rolandas Paksas na Litovčanov. "Chcem vám poďakovať, že ste spravili skúšku z dospelosti," povedal Paksas, podľa ktorého sa pre Litvu, 13 rokov po získaní samostatnosti od bývalého Sovietskeho zväzu, začala nová etapa v európskej rodine. "Som veľmi hrdý, že Litovčania pochopili význam referenda a urobili tento historický krok," uviedol po referende premiér Algirdas Brazauskas. Premiér zároveň zaželal svojim litovským susedom -- Poľsku, Lotyšsku a Estónsku, aby v referendách tiež dosiahli taký úspešný výsledok. "Som spokojný," reagoval na to poľský premiér Leszek Miller a dodal: "Je to krásne povzbudenie pre Poliakov, aby nasledovali príklad svojich susedov." V Poľsku sa referendum o vstupe do EÚ uskutoční 7. a 8. júna, v Lotyšsku a Estónsku až v septembri. Za "excelentný" označil výsledok hlasovania Litovčanov predseda Európskeho parlamentu Pat Cox. "Ľudia v Litve rozhodli o budúcom vzhľade Európy a definitívnom prekonaní rozdelenia nášho kontinentu," vyhlásil šéf nemeckej diplomacie Joschka Fischer.
Výsledok referenda nie je náhodný. Litovská vláda urobila všetko pre to, aby sa ľudia na hlasovaní zúčastnili. V ťažšie prístupných vidieckych oblastiach zvážali ľudí do volebných miestností zadarmo špeciálne autobusy. Obce, kde bude najväčšia účasť voličov, dostali prisľúbené počítače. Na účasť v referende vyzývala aj cirkev, hlavným miestom kampane sa stala kaplnka Ausros Vartai vo Vilniuse, kde je soška Panny Márie, ktorá vraj Litovčanom vždy ukázala správnu cestu. Do referendovej kampane sa zapojili aj obchodníci. Najväčšia sieť supermarketov v Litve dávala ľuďom, ktorí sa preukázali samolepkou dokazujúcou, že hlasovali, zadarmo nápoj, čokoládu alebo balenie pracieho prášku.
Referendum o vstupe do EÚ sa musí konať v každej z desiatich krajín, ktoré by sa mali stať členmi únie od 1. mája budúceho roka. Okrem Litvy sa referendum doteraz uskutočnilo ešte v Slovinsku, Maďarsku a na Malte. Voliči v týchto kandidátskych štátoch hlasovali za vstup do EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:42