StoryEditor

Diskusia o zákaze GMO pokračuje

02.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Franz Fischler na poslednom stretnutí agrárnych ministrov Európskej únie naliehavo vyzýval, aby sa zrušilo moratórium na pestovanie geneticky manipulovaných organizmov (GMO) v spoločenstve. Komisár Fischler na pravidelnom mesačnom stretnutí ministrov tlmočil názor Európskej komisie (EK) na túto problematiku.
EÚ sa dostáva pod čoraz silnejší tlak USA a niektorých ďalších krajín, ktoré sa pripravujú zažalovať EÚ za jej moratórium, ktorým sa zastavilo povoľovanie pestovania nových druhov geneticky upravených organizmov na jej území. Podľa kritikov EÚ sa však moratórium rovná úplnému zákazu ich pestovania.
Analytici uvádzajú, že moratórium na povoľovanie pestovania GMO v EÚ by sa malo zrušiť ešte pred rozhodovaním o žalobe USA a ich partnerov proti nepovoleným praktikám západoeurópskeho spoločenstva vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). K nemu by malo dôjsť na budúci rok.
Rakúsko a Luxembursko žiadali, aby sa pred zrušením moratória vyriešila otázka odškodnenia tých farmárov, ktorých geneticky neupravené organizmy budú kontaminované GMO. Podľa ich predstáv by mali škody hradiť pestovatelia GMO. Tento návrh však na rokovaní ministrov nezískal väčšiu podporu.
EK však chce dosiahnuť, aby sa takéto pravidlá prijali len na národnej úrovni, aby sa tým zabránilo ďalšiemu zdržovaniu zrušenia moratória. Predstavitelia EK neskrývajú optimizmus, že moratórium bude zrušené už v dohľadnom čase a EÚ sa vyhne svojmu odsúdeniu vo WTO. Informoval anglický denník Financial Times.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:54