StoryEditor

Úrady chystajú poslednú ranu Jukosu

24.08.2004, 00:00
Akcie ropnej spoločnosti Jukos včera opäť klesli, keď zareagovali na správu ruských úradov, že budú žiadať splatenie aj ďalších nedoplatkov na daniach. Úrady zvažujú vymáhanie ďalších nedoplatkov, tentoraz od kľúčovej divízie Jukosu Juganskneftegaz.

Akcie ropnej spoločnosti Jukos včera opäť klesli, keď zareagovali na správu ruských úradov, že budú žiadať splatenie aj ďalších nedoplatkov na daniach. Ako uviedla agentúra Reuters, akcie Jukosu na ruskej burze Micex krátko po otvorení klesli o 8 a neskôr o vyše 11 percent v reakcii na článok vo Financial Times, podľa ktorého úrady zvažujú vymáhanie ďalších daňových nedoplatkov, tentoraz od kľúčovej divízie Jukosu Juganskneftegaz. Tie by mali dosahovať tri miliardy dolárov.
Produkčnú jednotku, ktorá ťaží až 60 percent ropy Jukosu, ruskí exekútori pred časom zabavili, aby ju mohli predať s cieľom vyplatiť daňové nedoplatky Jukosu za rok 2000, ktorých výšku vyčíslili na 3,4 miliardy dolárov. Okrem toho nie je vylúčené, že Jukos bude donútený zaplatiť aj za roky 2001 a 2002, a to ďalších okolo 7 miliárd dolárov. Maklérska firma UFG pre Reuters uviedla, že celkové daňové nedoplatky by sa tak mohli vyšplhať na 10 miliárd dolárov, podľa ďalšej z maklérskych spoločností Renaissance Capital až na 14, prípadne 15 miliárd dolárov.
Analytici sú presvedčení, že najnovší krok výrazne zníži trhovú hodnotu Juganskneftegazu, čo by umožnilo úradom predať divíziu aj ruskej štátnej spoločnosti. Pôvodne totiž ruské úrady práve z tohto dôvodu mali záujem o čo najnižšiu hodnotu Juganskneftegazu, ani nie dve miliardy dolárov, zatiaľ čo samotný Jukos, ale aj nezávislí pozorovatelia oceňujú len jeho ropné rezervy na 30 miliárd dolárov. Investiční analytici odhadujú triezvejšiu cenu, ale aj tak vysokú -- minimálne 15 miliárd dolárov.
Ruská vláda v snahe presvedčiť svet o legálnosti celého procesu určila na ohodnotenie Juganskneftegazu nemeckú investičnú banku Dresdner Kleinwort Wasserstein, čo zvýšilo nádej na stanovenie regulárnej (vyššej) ceny, a tým aj šancu kúpiť Jugansk niektorým zo zahraničných investorov. Ruské spoločnosti by prakticky nemali pri vysokej hodnote divízie žiadnu šancu na akvizíciu. Moskva však nie je ochotná pustiť taký lukratívny podnik do cudzích rúk a najnovším krokom sa môže z problému vyvliecť. V prípade uvalenia vysokej daňovej podlžnosti na Jugansk, hodnota firmy klesne a stane sa prístupnou aj pre ruské spoločnosti. Za najväčších kandidátov na získanie Jugansku analytici tipujú plynárenský koncern Gazprom, štátnu ropnú firmu Rosnefť a Surgutneftegaz, súkromnú spoločnosť, no s dobrými kontaktmi na vládu. Podľa The Financial Times však Rosnefť a Gazprom majú už teraz dosť vysoké dlhy a Surgutneftegaz zasa nebola ochotná platiť takú vysokú sumu. Po znížení hodnoty by to už nemal byť problém. Navyše, zahraničné firmy už dali najavo, že nebudú mať ani veľký záujem uchádzať sa o spoločnosť, nad ktorou bude stále visieť nejaká hrozba.
Najnovší krok opäť vyvolal obavy zo zastavenia vývozu ropy z Jukosu, ktorý sa na svetových dodávkach podieľa dvoma percentami. V reakcii na súčasnú situáciu Jukos včera oznámil, že zníži svoju prognózu produkcie ropy na tento rok o 4,5 percenta, ako aj kapitálové výdavky. Ako uviedol, v tomto roku podľa všetkého vyprodukuje 86 mil. ton oproti pôvodným odhadom 90 mil. ton. Kapitálové výdavky zníži z plánovaných 1,9 mld. približne o 700 mil. dolárov. Na druhej strane, podľa The Moscow Times konkurenčné ruské firmy, ale aj spoločnosti z bývalých krajín ZSSR, svoju produkciu a vývoz zvyšujú a tento trend by mal podľa analytikov pokračovať. Ako uviedol analytik Dimitrij Mangilev z Prospect Investment, je jedno, či ceny ropy pôjdu hore alebo dole, pri vysokých investíciách do produkčných divízií je možné minimalizovať akékoľvek riziko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:55