StoryEditor

Austrália je pripravená poskytnúť Iraku obilie

14.04.2003, 00:00

Austrálski producenti a exportéri potravinárskych produktov sú pripravení v prípade potreby zúčastniť sa na medzinárodnej potravinovej pomoci pre vojnou zničený Irak, hoci ich dodávky by boli obmedzené pre dlhodobé suchá. Vedúci predstavitelia austrálskeho agrosektora pre agentúru Reuters uviedli, že ich krajina bude Iraku v rámci humanitárnej pomoci schopná poskytnúť obilie a nerafinovaný cukor. Austrália však nevylučuje, že do Iraku dodá aj múku a rafinovaný cukor.
Svetový potravinový program OSN dnes v rámci pomoci pre Irak zameriava svoju pozornosť v prvom rade na získavanie spracovaného tovaru, ako je múka a biely cukor, uviedli austrálski exportéri. Austrálsky vývozca obilia, spoločnosť AWB Ltd., uviedol, že zvažuje všetky možnosti Austrálie vyprodukovať kvalitné množstvo múky, ktorú je v prípade potreby pripravený kedykoľvek vyviezť do Iraku. "Naša spoločnosť je pripravená poskytnúť svoje služby každému a kedykoľvek. Vyvezieme toľko, koľko sa od nás bude požadovať, a to aj napriek tomu, že veľké suchá znížili austrálsku úrodu o polovicu," uviedol hovorca AWB. O pomoc už požiadala austrálska vláda aj exportéra nerafinovaného cukru, spoločnosť Queensland Sugar Ltd, ktorá svoju účasť na programe pomoci Iraku v prípade potreby prisľúbila. Irak nie jej tradičným trhom austrálskych exportérov. Dodávky nerafinovaného cukru do oblasti Blízkeho východu sa značne zredukovali vzhľadom na nízku úrodu v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok. Ak však bude požiadavka, Austrália sa pokúsi presmerovať časť dodávok nerafinované cukru do Iraku. Ten by sa následne mohol spracovať v rafinérkach v Dubaji ešte pred jeho exportom do Iraku. Dodávky by sa mohli zrealizovať v priebehu najbližších dvoch mesiacov. Už tento mesiac Austrália privezie do Iraku prvý náklad obilia v množstve 50-tisíc ton, ktoré sa v Kuvajte spracuje na múku a v tejto forme sa následne vyvezie do Iraku. Najvýznamnejší austrálski producenti múky a rafinovaného cukru pre agentúru Reuters uviedli, že v súvislosti s potravinovou pomocou pre Irak ich zatiaľ nikto neoslovil. Spoločnosť AWB rokuje o dodávkach obilia priamo s OSN po tom, čo nedávno stratila kontakt s hlavným irackým Výborom pre nákup obilia.
Austrália bola až donedávna najväčším dovozcom obilia do Iraku, kam exportovala približne 2 milióny ton obilia ročne, pričom celkový vývoz Austrálie predstavoval 3 milióny ton. V roku 2003 by mala Austrália do Iraku v rámci programu ropa za potraviny vyviezť viac než jeden milión ton obilia, v prípade potreby však môže tieto dodávky ešte zvýšiť, uviedlo vedenie AWB.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:23