StoryEditor

Správne stravovanie = zdravé zuby

06.03.2003, 23:00

Na vznik zubného kazu potrebujeme mať splnené určité podmienky. Jednou z najdôležitejších je strava. Všetci vieme, že pre zuby je najškodlivejší častý prísun sladkostí.
Z vlastnej skúsenosti však viem, že zákaz konzumácie sladkostí, koláčov, cukríkov a čokolád je utópiou. Je však dobré vedieť, kedy a ktoré sladkosti je vhodné jesť. Je lepšie ponúknuť deťom sladkosti, ktoré sa v ústach rýchlo rozpustia a slinami zídu do žalúdka. Lepivé a ťažko sa rozpúšťajúce dobroty, ktoré dlhý čas pretrvávajú nalepené medzi zubami výraznejšie narúšajú rovnováhu v ústach a umožňujú vznik kazu. Sladkosti, koláče, zákusky by sa mali jesť po hlavnom jedle a potom si treba umyť zuby. Najhoršie čo môže byť pre vznik kazu je neustále "zobkanie" cukríkov či iných sladkostí.
To isté platí aj o neustálom pití sladkých nápojov. Je jedno, či pijeme 100-percentnú ovocnú šťavu, sladený čaj (cukrom či medom) alebo sladené sýtené nápoje. Neustály prísun cukru (medu) do úst umožňuje kazotvorným baktériám výdatné rozmnožovanie sa a tým aj "odvápňovanie" skloviny a vznik kazu. Po jedení a pití sladených nápojov je vhodné umyť si zuby.
Je čas chrípok a prechladnutí a vo väčšom množstve konzumujeme citrusové plody. Tu však pozor. V chladnom zimnom období si nimi dobre doplníme dennú dávku vitamínu C, ale po ich požití si môžeme zuby umyť až o 20 minút (kyselina citrónová zmäkčí sklovinu a až o 20 minút sa táto upraví tak, že si ju kefkou nezničíme). Ako po citrusových plodoch, tak aj po konzumácii kyslých uhoriek či kyslej kapusty si zuby umyte až po 20 minútach. Tu sa neoplatí ponáhľať. Napriek tomu, že ovocie odporúčajú konzumovať všetci lekári, banány sú pre značnú lepivosť a vysoký obsah cukru pre zuby dosť rizikové.
Treba si uvedomiť, že aj niektoré potraviny, ktoré nie sú priamo sladké obsahujú v sebe veľa skrytých cukrov -- medzi také patria kečup, horčica atď. Aj sušené ovocie patrí medzi rizikové potraviny. Naopak, veľmi zdravým ukončením jedla sú syry, hlavne tvrdé, ktoré sú dosť mastné a zahalia zuby do jemného obalu. A čo je hlavné, sú silne zásadité a vedia veľmi rýchlo vyrovnať kyslé prostredie v ústach, ktoré vzniká rozkladom cukrov v potrave.
Zabudnite na dobre mienené rady našich babičiek:
˙ Žiadne jabĺčko večer pred spaním nenahradí umývanie zubov. Skôr naopak. Jabĺčko sa napchá do medzizubných priestorov (obsahuje kyselinu jablčnú a ovocné cukry) a počas celej noci môže nerušene odvápňovať sklovinu. V noci je totiž znížené vylučovanie slín až 8 násobne a tým aj prirodzené vyrovnávanie kyslého prostredia po jedle je 8 násobne spomalené.
˙ Dávať dojčatám na noc cumeľ namočený do medu, cukru, lekváru a pod.
˙ Celú noc nechať dieťaťu fľašu s citróvo-medovým čajom, džúsom, atď. (nočné zníženie vylučovanie slín). Je to zločin páchaný na vlastnom dieťati. Čierne, vyhnité zuby u 2- 3-ročných predškolákov, ktoré je nutné pre bolesť vytiahnuť, sú zlou vizitkou pre rodiča.
Dôležité je už u malých deti vybudovať návyk, že po jedle si treba umyť zuby. Dnes sa odporúča už dojčatám po jedle utierať dutinu ústnu vlhkou gázou a po prerezaní prvého zuba dať dieťaťu do ruky prvú zubnú kefku. Je samozrejmé, že zúbok dieťaťu musia vyčistiť rodičia.
Ak sa od malička naučíme, že sladkosti treba jesť hneď po hlavnom jedle a potom si umyť zuby, nemusíme si odopierať žiadne maškrty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:42