StoryEditor

Volvo s novým dieselovým motorom D5

24.02.2002, 23:00

Nedávno otvorila spoločnosť T.O.P. AUTO Bratislava, ktorá je autorizovaným importérom osobných automobilov tejto značky na Slovensko, nový dôstojný stánok na Rožňavskej 30 v Bratislave. Značka Volvo bude mať tak už aj v hlavnom meste svoju reprezentačnú predajňu a servisné zázemie na vysokej úrovni. Novinkou na začiatok roku 2002 je zasa nový dieselový motor, ktorý je v tejto švédskej značke skutočne malou revolúciou. Je to totiž prvý dieselový motor, ktorý pochádza z "domácej" produkcie značky Volvo.
Nový dieselový motor s označením D5 ponúka skutočne špičkové výkony a charakteristiky. Päťvalcový agregát s technikou vstrekovania paliva pod vysokým tlakom systémom common-rail druhej generácie má veľmi nízku hmotnosť (iba 185 kg), turbo s variabilnou geometriou, vysoký krútiaci moment 340 Newtonmetrov už od 1 750 otáčok za minútu, a to všetko pri kombinovanej spotrebe iba 6,3 litra nafty na 100 km (Volvo S60).
Hoci má v porovnaní so známym motorom T5 o niečo nižší maximálny výkon 120 kW/163 k (T5 má maximálny výkon 184 kW/ 250 k), má o 10 Nm vyšší maximálny krútiaci moment pri nižších otáčkach.
Päťvalcový agregát s hliníkovou hlavou valcov a so zdvihovým objemom 2,4 litra nájdeme zatiaľ v typoch Volvo S60, Volvo V70 a Volvo S80. Tajomstvom veľkého krútiaceho momentu je turbo s označením VNT s variabilnou geometriou. To zabezpečuje ideálne podmienky prúdenia a vysoký plniaci tlak už od najnižších otáčok. Výsledkom je okamžitá reakcia na pridávanie "plynu" a absencia akejkoľvek výraznej "turbodiery". Palivo vstrekuje systém priamo do valcov pod mimoriadne vysokým tlakom až 1 600 bar. Tým sa takmer ideálne minimalizujú aj emisie oxidov dusíka (NOx) a ostatných škodlivých látok. Motor Volvo D5 tak už dnes spĺňa s veľkými rezervami emisnú normu Euro 3.
Motor Volvo D5 nie je iba silný a hospodárny, ale aj výkonný. Tzv. litrový výkon je 50 kW, čo je suverénne jeden z najlepších parametrov na trhu. Aj výkony v jednotlivých typoch automobilov Volvo sú veľmi kvalitné. Volvo S60 D5 má zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 9,5 sekundy a maximálnu rýchlosť 210 km/h.
Moderný päťvalcový common-rail Volvo D5 nájdu priaznivci tejto švédskej značky zatiaľ v spomínaných troch typoch Volvo. Čoskoro by však mal začať pracovať aj pod kapotou modelov s pohonom 4 x 4 a v modeli Cross Country.
Všetky ďalšie informácie o cenách a typovej, modelovej a motorovej palete osobných automobilov značky Volvo sa môžete dozvedieť pri návšteve spoločnosti T.O.P. AUTO Bratislava na Rožňavskej 30 v Bratislave alebo na internetovej stránke www. volvotopauto.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 13:22