StoryEditor

Neporovnateľné údaje o HDP

17.11.2003, 23:00

USA, Kanada, Mexiko a Japonsko majú unikát v hospodárskych štatistikách. Keď zverejňujú štvrťročné údaje o hospodárskom raste, nevzťahujú ich na údaje z rovnakého štvrťroka predchádzajúceho roka, ako je to bežné, napríklad, v Európe. Vzostup amerického hrubého domáceho produktu o 7,2 % v 3. štvrťroku v európskom ponímaní znamená, že HDP, očistený o infláciu, v období od júla do septembra tohto roka vzrástol o 7,2 % v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2002. No v štatistike amerického ministerstva obchodu to znamená niečo úplne iné, keďže údaje porovnáva s predchádzajúcim štvrťrokom, čiže s hodnotou z obdobia od apríla do júna.
Tento rozdiel môže na prvý pohľad vyzerať zanedbateľne, no opak je pravdou. Podľa údajov denníka Die Presse to súvisí s medzinárodne uznávanou definíciou recesie. Hospodárstvo je v recesii, ak dva štvrťroky za sebou zaznamená pokles. Situácia tak vyzerá úplne odlišne, ak sa hospodársky rast porovnáva medziročne alebo medzištvrťročne. Ak po vynikajúcom štvrťroku príde v dvoch nasledujúcich k miernemu poklesu, podľa definície USA by to znamenalo recesiu. Podľa európskeho ponímania to však nemusí byť tak, keďže príslušné štvrťroky predchádzajúceho roka mohli byť slabšie. Teoreticky tak môžu USA ľahšie padnúť do recesie než Európa.
Zmätok zvyšuje aj fakt, že štyri uvedené krajiny svoje štvrťročné údaje priemerujú na celý rok. Die Presse to dokazuje na príklade 3. štvrťroka v USA. HDP v hodnote 11,038 bil. USD o 2,18 % prevyšoval 2. štvrťrok. Po očistení o infláciu z toho vzíde rast o 1,745 %, ktorý sa anualizuje. Ministerstvo matematicky predpokladá, že hospodárstvo bude aj v troch ďalších štvrťrokoch rásť rovnakým tempom, takže celkový rast za 12 mesiacov bude predstavovať niečo viac než štvornásobok hodnoty z 3. kvartálu, čiže takmer 7,2 %.
Tento spôsob je pritom prípustný a vôbec nejde o umelé zveličovanie hospodárskych údajov. Treba si len uvedomiť, že tieto údaje nie sú porovnateľné s európskymi, ale len so staršími údajmi rovnakého typu. V prípade USA sú však stále pozoruhodné: 7,2 % je totiž najlepší štvrťročný výsledok za takmer 18 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 06:59