StoryEditor

Agrokombinát plánuje výstavbu bitúnku

10.05.2002, 00:00

Agrokombinát, a. s., Sabinov, ktorý sa zaoberá výkupom a porážkou jahniat a oviec, plánuje do budúcnosti výstavbu nového bitúnku. Uvažuje pri tom využiť finančné prostriedky z programu SAPARD. Naše podniky majú spravidla problém s vypracovaním projektu, preto chcú zadať vypracovanie projektu renomovanej firme v zahraničí. S jej výberom by mal pomôcť taliansky majoritný vlastník Agrokombinátu Carlo Siciliani. Pre HN to uviedol riaditeľ spoločnosti Ing. Anton Kocúrko.
Firma uvažuje o tejto investícii kvôli plánovaným legislatívnym zmenám pri vývoze zvierat. Perspektívne sa totiž predpokladá časové obmedzenie prepravy živých zvierat na päť hodín. V praxi by to znamenalo zamedzenie ich prevozu do vzdialenejších regiónov. Nový bitúnok v Sabinove so svojím know-how, kvalifikovanou pracovnou silou a vhodným geografickým umiestnením by mal predpoklad stať sa zberateľom a spracovateľom živých zvierat nielen zo Slovenska, ale aj z južného Poľska, severného Maďarska či západnej Ukrajiny.
Až donedávna táto spoločnosť, ako jediná poľnohospodárska spoločnosť na Slovensku, vlastnila certifikát na vývoz zvierat do krajín Európskej únie. Výhradným odberateľom jahniat v zahraničí je taliansky majoritný spoločník Siciliani. Sabinovský agrokombinát sa sústreďuje predovšetkým na spracovanie mliečnych jahniat na veľkonočný trh v Taliansku, po sezóne -- v čase od Veľkej noci až do októbra -- na spracovanie a vývoz oviec. V minulom roku nim pribudol vývoz jahniat na vianočný trh.
"V roku 2001 sme spracovali 50 tis. kusov jahniat a 6 500 oviec na taliansky trh a 2 tis. kusov jahniat na slovenský trh. Minulý rok bol špecifický tým, že sa objavila slintačka a krívačka, takže vývoz živých zvierat bol prakticky až do Veľkej noci zakázaný. Preto všetci dodávatelia dovážali jahňatá na spracovanie k nám do Sabinova. Na porovnanie -- v roku 2000 išlo na taliansky trh 18 tis. kusov jahniat. Vývoz oviec je niekoľko rokov stabilný. V tomto roku sme pred Veľkou nocou porazili 31 tis. kusov, po nej 2 200 kusov jahniat. Obrat za toto krátke obdobie 13 dní predstavoval 42 mil. Sk," skonštatoval Kocúrko. Dodal, že pre slovenský trh je cena za jahňacinu veľmi vysoká, preto sa v obchodnej sieti vyskytuje zriedkavo. Podnik má však i napriek tomu niekoľkých odberateľov aj na domácom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:43