StoryEditor

Násilnosti s pokusom o atentát na člena vlády

19.07.2004, 00:00
Pokračujúcu vlnu násilností v Iraku vystupňoval cez víkend pokus o atentát na irackého ministra spravodlivosti Málika Duhana Hasana. Ten sobotňajší bombový útok prežil, päť jeho osobných strážcov však zahynulo.

Pokračujúcu vlnu násilností v Iraku vystupňoval cez víkend pokus o atentát na irackého ministra spravodlivosti Málika Duhana Hasana. Ten sobotňajší bombový útok prežil, päť jeho osobných strážcov však zahynulo. K incidentu sa prihlásila skupina jordánskeho teroristu abú Músy Zarkávího, ktorý je údajne napojený na Al-Kajdu. Americké vrtuľníky včera v odvete zaútočili na údajný úkryt Zarkávího ozbrojencov v meste Fallúdža. Podľa dostupných informácií sú zrejme medzi 11 obeťami civilisti, vrátane žien a detí. Americký nálet podľa agentúry AFP osobne schválil premiér irackej dočasnej vlády Ajád Aláví.
Filipínska vláda medzitým oznámila, že dnes Irak opustia poslední vojaci z 51-členného kontingentu. Prvých 11 mužov opustilo krajinu už v sobotu. Filipíny sa týmto spôsobom snažia zachrániť svojho občana uneseného irackými extrémistami pred zabitím. Únoscovia vo štvrtok sľúbili, že ho prepustia, až sa z Iraku stiahne posledný filipínsky vojak.
Poľsko ponechá svojich vojakov v Iraku najmenej do konca roku 2005, je však pevne rozhodnuté zredukovať ich počet začiatkom budúceho roka. Uviedol to včera poľský premiér Marek Belka počas návštevy Iraku, na ktorú prišiel ako prvý predseda spojeneckej vlády od presunu moci do rúk Iračanov.
Poľsko, ktoré vedie mnohonárodné sily v stredojužnom Iraku, musí ostať podľa rezolúcie OSN v Iraku do konca roku 2005. Poľskí lídri však zatiaľ neurčili, akú rolu bude ich krajina hrať po tomto termíne, povedal Belka počas návštevy ústredia medzinárodný síl v Babylone.
Väčšina Američanov, až 51 percent, sa pritom domnieva, že Spojené štáty sa nemali vojensky angažovať v Iraku. Vojnu považuje za správnu 45 percent respondentov najnovšieho prieskumu pre televíziu CBS a noviny New York Times. Počet kladných odpovedí na otázku, či mali ísť USA do Iraku, postupne klesá od decembra, keď toto rozhodnutie podporovali vyše dve tretiny Američanov. Minulý mesiac prieskum ukázal rovnaký podiel oboch táborov.
Viac ako 60 percent Britov je presvedčených o tom, že britský premiér Tony Blair by sa mal ospravedlniť za vojnu v Iraku. Dokonca až 57 percent občanov Británie už nebude nikdy veriť svojmu predsedovi vlády v prípade, že by krajina viedla ešte jeden vojnový konflikt. Za ospravedlnenie za Irak je 61 percent obyvateľov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, ktorý zverejnilo včerajšie vydanie denníka Sunday Times.
Viac ako dve tretiny Nemcov sú presvedčené, že v skutočnosti v povojnovom Iraku vyhrali teroristi, a nie medzinárodná koalícia. Nemci tak odpovedali na otázku: "Irak v súčasnosti opúšťajú firmy, pracovníci medzinárodných organizácií a dokonca svoje jednotky sťahujú niektoré štáty, vyhrali teda v skutočnosti teroristi?" Až 70,9 percenta opýtaných je presvedčených, že v skutočnosti vyhrali teroristi a len 29,1 percenta je presvedčených o opaku. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu TED v spolupráci s nemeckou komerčnou televíznou spoločnosťou Pro7.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:55