StoryEditor

Ceny realít by sa mali riadiť mapami

18.03.2003, 23:00
Ministerstvo financií zvažuje v rámci daňovej reformy zaviesť pre potreby dane z nehnuteľností cenové mapy. Mala by sa podľa nich určovať hodnota pozemku, prípadne stavby. "Zatiaľ ide len o zámer," zdôraznil hovorca rezortu Peter Papánek.
  • Na skok k západným susedom
  • Viac pre veľkú päťku
  • Ministerstvo financií zvažuje v rámci daňovej reformy zaviesť pre potreby dane z nehnuteľností cenové mapy. Mala by sa podľa nich určovať hodnota pozemku, prípadne stavby. "Zatiaľ ide len o zámer," zdôraznil hovorca rezortu Peter Papánek. "Ešte nie je uzatvorené ani to, kto ich bude tvoriť. V rámci pripomienkovacieho konania budeme oslovovať aj obce. Momentálne je isté iba to, že máme záujem vytvoriť cenové mapy, aby sa oceňovanie nehnuteľností dostalo na vyššiu kvalitatívnu úroveň," povedal. O zavedení nového spôsobu zdaňovania nehnuteľností sa podľa neho navyše rozhodne až v závislosti od vypracovania cenových máp, čo prichádza do úvahy najskôr v januári 2005.
    Ako sa zhodujú odborníci, plošné využitie cenových máp v SR sa spája s viacerými kľúčovými otázkami. Základom je určiť, kto, ako a za čo by mapy vytváral. Podľa informácie Združenia znalcov v odvetví oceňovania nehnuteľností, v oblasti metodiky nie sú žiadne odporúčania EÚ. Predseda združenia Michal Ružek zároveň upozorňuje, že problematiku oceňovania nehnuteľností nemožno zúžiť len na problém cenových máp a existujú aj lacnejšie spôsoby, ako sa s problematikou vyrovnať. Martin Holec z Bratislavskej realitnej kancelárie upozornil, že mapy síce môžu byť určitým vodidlom, ich vypovedacia schopnosť však nie je priamo úmerná nákladom na ich vytvorenie a udržiavanie. "Napríklad na cenu pozemkov vplýva celý rad faktorov, ktoré sa menia," povedal. Patrí k nim momentálny vývoj na trhu s nehnuteľnosťami, tvar pozemkov, dostupnosť inžinierskych sietí a podobne.
    Napriek tomu, že platný zákon o dani z nehnuteľností neumožňuje, aby obce a mestá pri jej vyrubovaní postupovali podľa cenovej mapy, tento pojem im nie je neznámy. Cenovú mapu od roku 1996 využíva napríklad mesto Banská Bystrica. Podľa Jozefa Pikulu z Mestského úradu v Banskej Bystrici, mapu vypracovala súkromná firma. V súčasnosti sa však už druhý rok aktualizuje. O finančnej náročnosti celého procesu svedčí fakt, že náklady na aktualizačné práce predstavujú približne pol milióna korún. "Cenová mapa je dobrou pomocou, pretože sa podľa nej možno dostať k reálnejším, hoci nie vo všetkých prípadoch trhovým cenám pozemkov," zhodnotil Pikula.
    Výnos dane z nehnuteľnosti v SR (mil. Sk)
    1995 2 052
    1996 2 861
    1997 3 124
    1998 3 199
    1999 3 415
    2000 3 576
    2001 3 727
    Zdroj: MF SR
    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    26. apríl 2024 21:34