StoryEditor

Opozícia trvá na vyšetrovacích výboroch

31.03.2004, 00:00

Posilnenie právomocí parlamentu vo vzťahu k vláde sa poslanci neúspešne pokúsili upraviť v marcovom pokuse o novelu ústavy. Navrhovali rozšíriť kompetencie parlamentu a osobitného výboru pre európske záležitosti o právomoc uznášať sa na stanoviskách k návrhom ES a EÚ. Takéto uznesenia by mali byť pre členov vlády záväzné. SDKÚ bola za voľnejší mandát členov vlády. "Náš postoj sa nezmenil," tvrdí poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ).
V prípade ďalších parlamentných strán už má iniciatíva predsedu parlamentu podporu. "Sme za posilnenie národného parlamentu," povedal Gyula Bárdos (SMK). "Po vstupe do EÚ by národný parlament mal posilniť svoje kompetencie voči vláde," zdôraznila Monika Beňová (Smer). Podobne sa vyjadrila aj Irena Belohorská (ĽS-HZDS). Na druhej strane však Beňová zdôrazňuje, že členovia vlády by mali mať priestor na vyjednávanie. "Ak ich bude parlament vo všetkom limitovať prísnymi uzneseniami, mohlo by to byť kontraproduktívne," poznamenala.
Hrušovský by chcel svoju iniciatívu dostať do novely ústavy, ktorú pripravil minister Daniel Lipšic. "To nie je dobrý nápad," tvrdí Beňová. Pri širšej novele bude podľa nej opozícia žiadať, aby koalícia akceptovala jej požiadavku zakotviť možnosť zriaďovať vyšetrovacie výbory. "Koalícia si musí uvedomiť, že pre novelu ústavy potrebuje vyše 90 hlasov," zdôraznila Belohorská.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:00