StoryEditor

Švecová: Boj o olympijskú miestenku ešte nevzdáva

18.06.2003, 00:00
Talentovaná slovenská športová strelkyňa Ivana Švecová sa minulý rok rozlúčila s úspešnou mládežníckou kategóriou, v ktorej dosiahla niekoľko vynikajúcich výsledkov a v prebiehajúcej sezóne už "zarezáva" medzi ženami. Prvý výraznejší prienik medzi seniorskú špičku sa dvadsaťročnej zverenkyni trénera Štefana Štafena-Krčmára podaril na SP v Mníchove, kde v disciplíne vzduchová puška 40 rán obsadila šiestu priečku a miestenka na OH v Aténach jej ušla až v rozstrele s Poľkou Agatou Hatalskou.
Čo rozhodlo o tom, že v dramatickom rozstrele sa z olympijskej miestenky napokon tešila Poľka?
- Rozhodujúcu ranu som vystrelila o dve sekundy skôr a pri pohľade na monitor som bola spokojná, pretože nástrel 10,2 mal na súperku stačiť. Tá totiž bola počas úvodných finálových pokusov trochu roztrasená a strieľala 9,3, či dokonca 9,2. Žiaľ, záverečný pokus jej dokonale vyšiel a ranou 10,4 si vybojovala olympijskú miestenku ona. Nedá sa povedať, že by som niečo pokazila, jednoducho súperka bola presnejšia a mala v danej chvíli aj viac šťastia.
Boj o olympijský kvóta pľac však ešte určite nevzdávate...
- To nie. Všetci moji príbuzní sa ma v týchto dňoch snažia upokojiť a prízvukujú, že ešte bude príležitosť bojovať o olympijskú miestenku. Rada by som sa opäť pokúsila postúpiť do finálovej osmičky na ME v guľovej streľbe v Plzni (17. - 28. júla), či na európskom šampionáte vo vzduchovej streľbe v Göteborgu (4. - 11. novembra). Zopakovať úspešný výsledok z Mníchova sa však budem snažiť už koncom mesiaca na SP v kórejskom Soule.
Tento rok prežívate krst ohňom medzi seniorkami. Aké náročné je presadiť sa medzi nimi?
- Prvá sezóna býva skôr takou "oťukávacou". Svetová špička je nesmierne kvalitná a vyrovnaná, preto je oveľa ťažšie presadiť sa. O vyrovnanosti pretekárok svedčia aj posledné preteky SP v Mníchove, kde v disciplíne vzduchová puška 40 výstrelov nepostúpilo do finálovej osmičky až päť pretekárok s nástrelom nad 397, čo nemá vo svete obdobu.
V minuloročnej mimoriadne úspešnej sezóne ste v olympijskej disciplíne športová puška na 60 výstrelov utvorili senzačný slovenský rekord 599 bodov. Trúfate si na takýto výkon aj na vrcholnom podujatí?
- Veľa záleží na momentálnej forme, vonkajších i vnútorných podmienkach, ale keď všetko sadne tak ako má, verím, že tento vynikajúci výsledok dokážem v pravú chvíľu zopakovať.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 12:43