StoryEditor

Euro zareagovalo na Duisenberga

24.02.2003, 23:00

Euro včera kleslo vo vzťahu k americkému doláru i japonskému jenu. Reagovalo tak na vyhlásenie prezidenta Európskej centrálnej banky Wima Duisenberga, ktorý počas víkendu na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk štátov G7 naznačil, že banka je pripravená znížiť úroky. "Investori stále citlivo reagujú na informácie o úrokových sadzbách," uviedol pre Bloomberg Adam Cole, hlavný analytik spoločnosti Credit Agricole.
Na londýnskom trhu sa v priebehu pondelka znížila hodnota eura oproti doláru na 1,075 USD/1 EUR z piatkových 1,079 USD. A. Cole predpokladá, že v nasledujúcich dňoch klesne euro na úroveň 1,07 USD/1 EUR. Počas posledných piatich dní sa euro oslabilo o tri desatiny percenta. V posledných šiestich mesiacoch však spoločná európska mena zaznamenala na parite s dolárom zisk 9,6 percenta. Za posledný rok sa dokonca posilnila takmer o 24 percent. Oproti japonskej mene euro kleslo z 128,14 na 127,1 jenu za jedno euro. Niektorí analytici si myslia, že investície do eura predstavujú v súčasnosti veľké riziko. "Snažíme sa investovať do britskej libry," uviedol pre Bloomberg Peter Lucas zo spoločnosti Ashburton, ktorá riadi portfólio za 1,7 mld. USD. Dodal, že veľmi pozitívnou sa mu javí aj investícia do kanadského dolára.
Zhodnocovanie eura oproti americkému doláru má podľa analytikov predovšetkým politické príčiny. Potenciálny rast dolára je v súčasnosti limitovaný neistotou súvisiacou s možným vojenským konfliktom v Iraku. Vojna v Iraku by totiž mohla prehĺbiť deficit federálneho rozpočtu USA a znížiť dopyt po amerických akciách a podnikových dlhopisoch. Od novembra, keď sa v Iraku začala previerka zbrojných inšpektorov, sa americká mena vo vzťahu k európskej znehodnotila o 7 percent.
Ekonomické podmienky v Európskej menovej únii hovoria v neprospech eura. Ekonomika nerastie tak, ako by mala. Stále hrozí riziko recesie. W. Duisenberg už v minulom týždni oznámil, že ECB prehodnotí svoje zatiaľ posledné prognózy ekonomického rastu, podľa ktorých sa mal zvýšiť hrubý domáci produkt eurozóny v tomto roku o necelé percento. Prognózy má údajne zrevidovať aj Medzinárodný menový fond, a to z 2,3 na 1,3 percenta.
Ak by euro klesalo, určite by to privítali exportéri z členských krajín Európskej menovej únie. Pokles eura totiž zvyšuje ich zisky, naopak, zhodnocovanie (apreciácia) ich výnosy okresáva. Napríklad fínska spoločnosť Huhtamaeki Oyj, výrobca pohárov pre nealkoholické nápoje, príde podľa finančného šéfa Tima Salonena v prvom štvrťroku v medziročnom porovnaní o 9 percent svojich tržieb pod vplyvom zhodnotenia eura. A to aj napriek tomu, že sa proti apreciácii na devízových trhoch poistila tak, že zvýšila ceny a presunula časť výroby do USA. "Robíme, čo môžeme, negatívny dosah zhodnocovania eura však nedokážeme úplne zmazať," povedal T. Salonen.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:37