StoryEditor

Kríza v Číne sa prehlbuje

30.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Čínske úrady nariadili prednostnú prepravu uhlia po vode a cestách do elektrární, aby sa zmiernila veľká kríza v jej zásobovaní. Podľa čínskych novín je terajší nedostatok elektrickej energie najväčší za posledných dvadsať rokov. Vláda nariadila lodiarskym dopravným spoločnostiam, aby poskytli svoje lode na prepravu uhlia z južnej časti krajiny na sever a do pobrežného pásma, v ktorom sa nachádzajú čínske exportné priemyselné centrá.
Kým hospodárstvo dosiahlo v 1. polroku v porovnaní s vlaňajškom deväťpercentný prírastok, ťažba uhlia zaostala za potrebami ekonomiky. Dopyt po elektrickej energii sa za prvých šesť mesiacov tohto roka zvýšil o 16 percent. Analytici tento rast vysvetľujú tým, že čoraz bohatšie čínske domácnosti vo veľkom nakupujú klimatizačné zariadenia. V Číne teraz cez leto dosahujú teploty v tieni 30 až 38 °C. Vo veľkých mestách spotrebúvajú klimatizačné zariadenia až polovicu z dodávanej elektrickej energie.
Situácia na východe štátu by bola ešte oveľa horšia, keby neprichádzala energia zo západných čínskych provincií na východ krajiny. V 1. polovici tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlani sa jej transfer zvýšil o 56 percent a dosiahol 14,2 miliardy kilowatthodín.
Čína chce do roku 2020 zvýšiť výrobu elektrickej energie o viac ako 100 percent. Na jej produkciu bude využívať všetky dostupné zdroje vrátane vetra a morského prílivu. V nasledujúcich 16 rokoch plánuje Čína uviesť do prevádzky najmenej 32 jadrových elektrárenských blokov, z ktorých každý by mal výkon tisíc megawattov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:10