StoryEditor

Čína vykompenzuje Siemensu straty v Európe

20.05.2004, 00:00

Generálny riaditeľ spoločnosti Siemens AG Heinrich von Pierer predstavil nový plán expanzie podniku v Číne očakávajúc, že prinesie nemeckému priemyselnému konglomerátu v období troch až piatich rokov zdvojnásobenie tržieb zo súčasných 4 miliárd eur. Pierer ďalej uviedol, že firma investuje v období troch až piatich rokov v Číne asi jednu miliardu eur. Spoločnosť tiež plánuje do nasledujúceho roku strojnásobiť svoje nákupy v Číne na 5 miliárd eur.
Medzi hlavné priority spoločnosti patrí regionálna prezentácia otvorením viacerých pobočiek vo vzdialenejších oblastiach Číny. Siemens ďalej uvažuje o zamestnaní väčšieho počtu čínskych odborníkov, pričom už v tomto roku ich plánuje prijať asi tisíc. "Naším cieľom je čo najviac integrovať Čínu do našich aktivít. Chceme sa stať súčasťou čínskeho hospodárstva," uviedol Pierer na tlačovej konferencii v Šanghaji usporiadanej k 100. výročiu spoločnosti. Popri USA, ktoré sú momentálne najväčším trhom pre Siemens, sa aj Čína stáva jedným z hlavných cieľov spoločnosti, ktorá sa tak zároveň usiluje kompenzovať pomalý rast na trhoch v západnej Európe. Siemens, ktorého oblasť zamerania je rozsiahla, od vysokorýchlostných vlakov až po žiarovky, sa usiluje v súčasnosti presadiť a získať pevnú pozíciu aj na iných rozvíjajúcich sa trhoch, hlavne v Indii a Rusku. Aj napriek pomerne silnej pozícii, ktorú Siemens získal v Číne, musí spoločnosť čeliť silnému konkurenčnému tlaku zo strany americkej firmy General Electric Co., ďalej spoločnosti Motorola Inc. a francúzskej firme Alcatel SA.
Skupina Siemens v súčasnosti vlastní v Číne 45 prevádzkových spoločností a spoločných podnikov s čínskymi partnermi a zamestnáva takmer 30-tisíc osôb v krajine. K ziskom v spoločných podnikoch sa Pierer odmietol vyjadriť, potvrdil však, že ich výsledky sú uspokojivé, a u niekoľkých z nich došlo v ostatných mesiacoch aj k zlepšeniu. "S uspokojením však môžeme potvrdiť, že Siemens na čínskom trhu skutočne prosperuje," povedal Pierer.
Ako ďalej uviedol denník The Wall Street Journal Europe, čínsky trh sa na celkových ročných tržbách Siemensu vo výške 74 miliárd eur podieľal 5 percentami. Toto percento by sa malo ešte zvýšiť len čo krajina zmodernizuje svoju infraštruktúru, predpokladá Pierer. V oblasti elektrotechnického inžinierstva, ktoré patrí medzi kľúčové oblasti v spoločnosti, už čínsky trh predbehol aj Európu a stal sa po USA a Japonsku tretím najväčším trhom na svete s priemernou ročnou tržbou 195 miliárd eur. Čínsky trh elektrotechnického inžinierstva vzrastie v priemere asi o 10 percent ročne. Prioritne sa bude Siemens na čínskom trhu aj naďalej zameriavať na telekomunikačný sektor, ktorý sa na jeho celkových príjmoch z tohto trhu podieľa až 40 percentami. Spoločnosť ďalej plánuje v budúcom roku zvýšiť v Šanghaji produkciu bezdrôtových telefónov o viac než 40 percent na 20 miliónov súprav. A hoci väčšinu z nich predáva mimo čínskeho trhu, aj tu sa pokúsi zlepšiť ich predaj, keďže počet užívateľov bezdrôtových telefónov v krajine sa mesačne zvýši asi o 5 miliónov. K zlepšeniu predaja by mala prispieť aj dohoda, ktorú spoločnosť podpísala s firmou Ningbo Bird Co., vedúcim predajcom bezdrôtovej techniky na čínskom trhu.

Siemens v Číne
-- Tržby za prvý polrok fiškálneho roku 2004: 1,3 mld. eur
-- Počet zamestnancov: 30 000
-- Prevádzka: 45 spoločných podnikov
-- Oblasti zamerania:
-- telekomunikácie
-- elektrická energia
-- automatizácia
-- doprava
-- zdravotnícka technika
-- osvetlenie
-- Spoločnosť pôsobí v Číne od roku 1872

Zdroj: The Wall Street Journal Europe

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:29