StoryEditor

Volebný zákon ide na Koaličnú radu

09.11.2003, 23:00
Vláda minulý týždeň prerušila rokovanie o novele volebného zákona, ktorý predložilo ministerstvo vnútra. ANO sa nepozdáva zavedenie štyroch volebných krajov namiesto jedného. Navrhuje zriadenie ôsmich krajov. Na žiadosť predsedu aliancie Pavla Ruska sa zákonom bude zaoberať Koaličná rada. Myšlienku viacerých volebných krajov podporuje aj opozícia. Smer avizoval, že príde s vlastným návrhom zákona. Poslanec Smeru Róbert Madeja si myslí, že polovica poslancov by mala byť volená v jednomandátových obvodoch. Občania by podľa neho mali mať právo odvolať poslanca aj v čase medzi dvoma parlamentnými voľbami. "Ak by si svoje povinnosti nevykonával podľa ich vôle, mohli by ho odvolať," tvrdí Madej. Rozpor s ústavou, ktorá zakazuje imperatívny mandát, by sa podľa neho mal vyriešiť novelizáciou ústavy. SMK je pripravená podporiť návrh zákona o voľbách z dielne rezortu vnútra. V diskusnej relácii TV Joj to povedal predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos s tým, že zmena volebných krajov zo štyroch na osem a zmena volebného systému na zmiešaný nie je pre nich prijateľná.
Ministerstvo vo svojom návrhu ráta so zavedením volebnej kaucie 500-tisíc korún pre každý politický subjekt za každú kandidačnú listinu predloženú vo volebnom kraji.

Kauza kaucia


Kaucia by sa stranám vrátila mesiac po vyhlásení výsledkov volieb, ak získajú aspoň tri percentá odovzdaných hlasov. Viaceré menšie strany namietajú, že volebná kaucia je protiústavná a zasahuje do občianskych práv. V susednej ČR sa problémom kaucií dvakrát zaoberal Ústavný súd, ktorý rozhodol, že štát má povinnosť umožnil účasť v parlamentných voľbách stranám, ktoré boli zákonným spôsobom zaregistrované. Strany preto neplatia kauciu, ale tzv. príspevok na volebné náklady vo výške 15-tisíc Kč za každý kraj.
01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O jednotkovej cene sa diskutuje
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 05:55